Kilis'teki acı gerçeği Merkel açıkladı!
Abone olAlmanya Başbakanı Merkel, Türkiye'nin mülteciler konusunda yaşadığı sıkıntıyı Kilis örneğini vererek açıkladı. Merkel: ''Kilis'te Türklerden daha fazla Suriyeli mülteci yaşıyor'' dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın Brüksel’de
gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Almanya Federal
Meclisi’nde konuştu.
Mülteci konusunda ilk önceliklerinin mevcut mülteci akınını durdurmak olduğunu kaydeden Merkel, üç ana unsur üzerinde durduklarını belirterek, “Öncelikle insanların mülteci konumuna düştükleri konularla mücadele edilmelidir” dedi. Merkel, terörle mücadele, iç savaşların sonlandırılması için diplomasinin işletilmesinden yana olduklarını belirtti.
"TÜRKİYE İLE ORTAK KARARLAR ALDIK"
Suriye’de uçuşa yasak bir bölgenin oluşması fikrini yineleyen Merkel, böyle bir bölgenin oluşması halinde iç savaştan kaçanların bu bölgede çok uluslu bir gücün himayesinde hayatlarını idame ettirebileceklerini kaydetti. Merkel, “Ülkelerini terk etmek zorunda kalmazlar. Böylelikle Türkiye de zor durumda kalmaz. AB sınırlarının korunması bunun için Türkiye’ye ve Yunanistan’a destek verilmeli” ifadelerini kullandı
KİLİS'TE TÜRKLERDEN DAHA FAZLA MÜLTECİ VAR
Türkiye ile yaptıkları görüşmelerde ortak kararlar aldıklarını belirten Merkel, "Kilis’te Türklerden daha fazla Suriyeli mülteci yaşamaktadır. Mültecilerin sağlık eğitim ve diğer sosyal hizmetleri için AB’nin Türkiye’ye ödenmesine karar verdiği 3 milyar euronun gelecek projelere göre yapılacak" dedi.
"DENİZ SINIRINI KORUMAK ZORDUR"
Türkiye’nin Ege sahilinde 900 kilometre sınırı olduğuna da
değinen Merkel, “Deniz sınırını korumak kara sınırını
korumaktan zordur. Biz Avrupalıların bunu öğrenmesi lazım. NATO ve
Avrupa Sınır koruma Ajansı (Frontex) Türkiye ve Yunanistan’la
işbirliği yaparak insan kaçakçılarını durdurmaya
çalışacak” açıklamasını yaptı.
Almanya olarak, mültecilerin AB ülkeleri arasında oluşturulacak kontenjana göre dağıtılmasını ifade ettiklerini kaydeden Merkel, bu konuda AB ülkelerinin farklı görüşte olduğunu ve ortak bir görüş için işbirliğine varmanın mümkün olabileceğini söyledi.