Kılıçdaroğlu'nun rüyasını süsleyen oy
Abone ol50 milyon seçmenin sandık başına gideceği 12 Haziran'da siyasi partiler, bu kesimlerin peşine düştü.
Oktay SAĞLAM
İNTERNETHABER.COM- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
her mitinginde emeklilerin tamamının oyunu istiyor. Sadece
emekliler mi? Değil elbette. Memurlar, yoksullar, çiftçiler, esnaf
CHP liderinin yakın markaja aldığı kesimler. Başka grupları da
saymam mümkün.
KILIÇDAROĞLU EMEKLİDEN FİRESİZ OY İSTEDİ
Benzer talepleri Başbakan Erdoğan da Devlet Bahçeli de seçim meydanlarında dile getiriyor. Ancak Kılıçdaroğlu'nun "9 milyon emekliden firesiz oylarını vermelerini bekliyorum" sözü öne çıktı. Yarısından fazlasının AK Parti'ye oy verdiği düşünülürse CHP liderinin hesabıyla en kötü ihtimalle ilave yüzde 12'lik artış anlamına geliyor. Toplamda ana muhalefetin oy oranını yüzde 38-40 bandına yaklaştırır.
Böylesi bir isteğin ne kadar çılgın olduğunu belirtmekte şüphe yok kuşkusuz. Ama böyle bir söylemin altında yatan müthiş bir oy kapma savaşının olduğu unutulmamalı. Peki hiç düşündünüz mü? 12 Haziran'ı "Türkiye'nin kader seçimi" olarak görünler az değil. Böylesi bir mücadelenin yaşandığı seçim için her türlü ihtimal de masaya geliyor.
Oy depoları olan bu kesimlerin sayısını yüzdeye vurulduğunda
ortaya inanılmaz bir tablo çıkıyor. AK Parti, CHP ve MHP
liderlerinin gözünde bu kitleler "rüyalarını süsleyen,
iştahlarını kabartıyor."
EN FAZLA PAYI ALABİLMENİN SAVAŞI
Bu grupların homojen olmadığını herkes biliyor. Zaten amaç da yüzdelik dilimde en fazla payı kapabilmek. Seçim beyananamelerinde bu kesimlere yönelik vaatler de bu pastadan en fazla payı alma savaşının parçası aslında.
Gelin siyasilerin peşine düştüğü oy depolarının sayılarına ve yüzdelik dağılımına bir göz atalım: YSK'nın verilerine göre toplam seçmen sayısı 50 milyon 189 bin 930.
İŞSİZLER
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en son açıkladığı rakamlara göre işsiz sayısı 2 milyon 964 bin kişi. Kayıt dışı işsizliği de hesap edersek ortalama 5 milyon işsiz mevcut. Yüzdeye çevrildiğinde yüzde 10'a denk geliyor. Yani partilerin korkulu rüyası olan seçim barajı...
YOKSULLAR
Kılıçdaroğlu'nun hiç dilinden düşürmediği yoksul sayısı TÜİK verilerine göre 12 milyon 750 bine düştü. 3 milyon hane sayısı olduğu düşünülürse, oy verecek kişi sayısı yetişkin çocuklarla birlikte yaklaşık 8 milyon civarında. Oya çevrildiğinde yüzdesi ise 16'ya kadar çıkıyor.
EMEKLİLER
Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-kur gibi emeklilerin toplamı yaklaşık olarak 9 milyon. Yüzde 18'lik bir oya sahip emeklilerin tek başına bir partiye yöneldiğini düşünürsek iktidarı değiştirmeye yetiyor.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ
İleride Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek üniversiteli öğrencileri de bu pastadaki dilime katalım. 2010-211 2 milyon 87 bin 890 yüksek öğrenime devam ettiğini göz önünde bulundurursak oylar yüzde 4 ediyor.
ÖĞRETMENLER
Sistemde 549 bin kadrolu, 68 bin sözleşmeli, 61 bin ücretli öğretmen görev yapıyor. Toplamda 678 bine ulaşan öğretmen sayısının oy karşığı ise yüzde yüzde 1.4.
ÇİFTÇİLER
Değişkenlik göstermekle birlikte ortalama resmi çiftçi sayısını 3 milyon. Hanede yaşayanları ve oy kullanacakları da hesap edersek yaklaşık 7 milyon eder ki bu da yüzde 14 oluyor.
KAMU PERSONELİ
2010 sonu itibariyle kamu istihdamı 2 milyon 938 bin 218 kişi düzeyindeydi. 2 milyon 128 bin 250’sini kadrolu personeli oluşturduğunu belirtmekte fayda var. 3 milyon kişinin oyu ise yüzde 6'ya karşılık geliyor.