Kılıçdaroğlu'ndan 10 maddelik Maltepe Çağrısı
Abone olİSTANBUL Maltepe'de noktalanan CHP Adalet mitinginden 10 maddelik çağrı geldi. CHP Genel Başkaın Kılıçdaroğlu 25 gün süren yürüyüşte 4 ayakkabı eskitti bir beden küçüldü. Mitingde ise 10 maddelik listeyi ilan etti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı
Adalet Yürüyüşü sona erdi. 25 gün süren Adalet Yürüyüşü'nün son
bulduğu Maltepe Meydanı'nda yüzbinlere seslenen Kılıçdaroğlu,
OHAL'in kaldırılmasını istedi. Mitingin sonunda 10 maddelik Maltepe
Çağrı Metni'nin okuyan Kılıçdaroğlu, çağrı metnini meydanda
oylamaya sundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü’nün son etabını da tamamlayarak miting alanına ulaştı. Kılıçdaroğlu son 1 kilometreyi tek başına yürüdü. Maltepe Meydanı'nda kendisini bekleyen yüzbinlere seslenen Kılıçdaroğlu, 10 maddelik Maltepe Çağrısı Metni'ni okudu.
10 MADDELİK ÇAĞRI
1- “15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha açık ve kesin bir dille lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için Fetullah Gülen Terör Örgütü’nün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.
2- Bir sivil darbeye
dönüşen OHAL uygulamaları yasama, yargı ve yürütme gücünü tek
kişide toplamıştır. OHAL derhal kaldırılmalı ve hukuk düzeni
evrensel ilkelere uygun olarak yeniden tesis edilmelidir.
3- Demokrasinin, can ve mal güvenliğinin vazgeçilmez kuralı olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Adil yargılanma hakkı eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. ‘Kolektif suç’ gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
4- OHAL mağdurları adeta ‘sivil ölüme’ terk edilmiştir. Mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara hukuk devletinin gereği olarak son verilmelidir.
6- 150’nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı, medya üzerindeki tüm baskılara son verilmelidir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
7- OHAL koşullarında, serbest tartışmanın yapılamadığı bir ortamda ve üstelik ‘devletin bütün imkânları seferber edilerek’ gerçekleştirilen Anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir ‘mühürsüz seçimdir’. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir
8- Din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olan, insan haklarına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti güçlendirilmeli, liyakat esası kamuda göreve başlama ve yükselmede esas alınmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmeli ve toplumsal adaletsizliği yeniden üreten eğitim politikaları değiştirilmelidir.
9- Toplumsal barışımızı bozan tüm antidemokratik uygulamalara eşit yurttaşlık temelinde son verilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahim görünümlerden biri olan kadınlara karşı ayrımcılığın önüne geçilmeli, kadınların özgürlük alanları korunmalı, kadın hakları toplumsal hayatın her alanında uygulanmalıdır.
10- Adalet uluslararası
ilişkilere de hâkim olmalıdır. Türkiye coğrafyasındaki tüm
halklara, tüm kimliklere kardeşçe, adilane yaklaşan, barışçıl ve
uluslararası hukuka saygılı bir dış politikaya dönüş
yapmalıdır.