Kılıçdaroğlu yemin için kararını verdi

Abone ol

Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay konusunda gelişme olmazsa CHP TBMM'de yemin etmeyecek

24. yasama yılı görülmemiş eyleme sahne olcak. BDP'nin boykot kararına kervanına CHP de protestoyla katılıyor. Ana muhalefet partisi Genel Kurul'da yarın yapılacak yemin töreninde olmayacak. 

CHP'nin Ergenekon sanığı milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay konusunda yeni bir formül ya da yargı kararı çıkmazsa, Genel Kurul'da CHP milletvekilleri olmayacak. Parti nihai kararını bugünkü MYK toplantısında açıklasa da, genel eğilim yemin etmeme yönünde. 

BDP’nin boykotu ve ardından CHP’nin yemin protestosu, “tutuklu vekiller” krizi çözülene kadar Meclis’in “kilitlemesi” anlamına geliyor.

Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, yaşanan bu kritik gelişmeler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aradı. CHP liderinin sorulara verdiği cevaplar Meclis'e girmeme fikrinin ağır bastığını gösteriyor. İşte Kılıçdaroğlu'nun yemin törenine ilişkin verdiği ipuçları:

SİYASALLAŞTIRILMIŞ YARGININ İRADESİ

CHP’nin ne yapacağını sordum. Cevabı satır aralarında gizliydi:  “Sabırla hükümetin bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Bu demokrasi tarihimizin en ciddi krizlerinden biri. Seçimler gelenlerin parlamentoda yemin etmelerine izin verilmiyor. Hükümet hep halk iradesi diyor. Ancak halk geliyor, o iradeyi tecelli ettiriyor ve iki yargıç hayır çıkmazlar diyor. Hangi gerekçeyle engelleniyor? Halkın iradesi mi siyasallaştırılmış yargı iradesini mi kabul edeceğiz?

SESSİZ KALAMAYIZ

CHP liderine “ortak eylem” sözünden ne kast ettiğini sordum. “Halkla birlikte ortak bir tavır koyacağız. Bu tavır demokrasi gereğidir. Tabii ki önce mahkeme kararını bekleyeceğiz. Bugün yarın çıkarsa sorun çözülürse lafımız yok. Ama bu durumu görmezden gelirsek, bugüne kadarki demokrasi mücadelemizi reddetmiş oluruz. Bu anormal yapı devam ederse sessiz kalamayız.” dedi.

YEMİN ETMELERİNİ ENGELLEYECEK HÜKÜM YOK

Kılıçdaroğlu, BDP ve MHP’yle ortak hareket etmediklerini söylese de şöyle devam etti: “Biz olaya sadece CHP’li milletvekilleri olarak bakmıyor. Bu bir demokrasi olayı.  Bu anlayışımız belli. Diğer partiler tarafından nasıl algılanır bilmiyorum ama demokrasi istiyorsak bu vekillerin Meclis’e girmesi gerekiyor. Gelip yemin etmelerini engelleyecek bir hüküm yok.

SİYASİ DAVA

CHP lideri tutuklu vekillerin durumunu basit bir yargı kararı olarak görmüyor çünkü yargının siyasallaştığı, Ergenekon davasının siyasi irade tarafından etkilendiği görüşünde: “Bu siyasi bir dava. Kararlar önce siyasi otorite tarafından alınıyor sonra mahkeme gelemezler diyor.

Günün Önemli Haberleri