Kıdem tazminatında büyük telaş! Özellikle çalışan kadınlar...

Abone ol

‘Kıdem Tazminatı Fon’u için geri sayım başladı. “Yeni sistemle eski çalışanların kazanılmış hakkı korunacak” deniyor. Ama buna rağmen telaşa kapılan çalışanlar, kıdemini hemen almak için farklı yollara başvuruyor. İişte detaylar...

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar oluyor. Çalışanın tazminat için kendi isteği dışında işten ayrılması şart. Bazı istisnalar da var. Erkek işçi askerlik, kadın evliliği nedeniyle (evlilikten sonraki 1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir.

EMEKLİLİĞİ GELEN ALIR

Emekli olmak için işten çıkanlar da kıdem tazminatı alır. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenlerden en az 15 yıl sigortalı olup 3600 gün prim şartını yerine getirenlerle, ilk defa 8 Eylül 1999’dan sonra işe girip 25 yıl ve 4500 gün prim şartını tamamlayanlar, SGK’dan ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısını onaylatırsa kendi isteğiyle ayrılınca kıdeme hak kazanır.

'FON'UN ADI BİLE YETTİ

Kıdemin hangi şartlarda alınacağı özellikle son günlerdeki ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ tartışmalarıyla daha da merak edilir oldu. Fonun detayları netleştikçe çalışma hayatında da ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Özellikle birikmiş kıdem tazminatı olan çalışanlar, ‘Kazanılmış haklar korunacak’ dense de bir yolunu bulup tazminatlarını alma arayışına girdiler.

KADIN ÇALIŞANLAR HAREKETE GEÇTİ

Kıdem tazminatında, ‘fon’ sisteminin tartışılmaya başlaması bile kıdemi birikmiş kadın çalışanları harekete geçirmeye yetti.

Günün Önemli Haberleri