Kıdem tazminatı ile ilgili son haber geldi!
Abone olÇalışma Bakanı Müezzinoğlu, "Kıdem tazminatının en çok mağdurunun işçiler olduğunu görüyorum. Sendikalarımız bu anlamda yalnız sendikal kitleyi kendi üyesi olan işçileri düşünerek biraz katı davranıyorlar." ifadesini kullandı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) kasım ayı meclis toplantısına katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışma hayatı ve iş dünyasının, büyük başarılara imza attıkları bir alan olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatının işçilerin en önemli sorunlarından olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"İşveren bunu ne kadar az konuşursa o kadar kendi lehine. Çünkü işveren sadece biriktiği zaman görüyor ama o zaman neticede bütçesinde değerlendiriyor. 10 yıl sonra, 'falan işçiye ödemem gereken şu kadar para var' diyor ama o 10 yılda da o anlamda herhangi bir kuruş, kıyıya koymuşluğu yok. Dolayısıyla o parayı kendi yatırımında, istihdamında, günlük çalışmasında kullanmış oluyor. Burada önemli olan kimin kazanıp, kaybettiği değil, doğrunun ne olduğudur. Olması gereken doğruyu, çalışanın hakkıysa şayet, bu hakkı işvereni de karşısına ne çıkacağını bilmediği bir süreçte değil, belirsizliğin minimum olduğu bir yönetim olmalı. Şimdi, 'Bu ay benim şu alanda her çalışanım için bir miktar ödemem lazım.' Bu da nasıl diğerlerini ödüyorsa, bunu da ödeyecek. Hesabını kitabını ona göre yapacak. Bu nedenle kıdem tazminatının en çok mağdurunun işçiler olduğunu görüyorum. Sendikalarımız bu anlamda yalnız sendikal kitleyi kendi üyesi olan işçileri düşünerek biraz katı davranıyorlar. Halbuki şu anda bunun dışında kalan yüzde 85'lik bir oran, 'kıdem tazminatı nedir? Bundan istifade edebiliyor mu?' Bunu, işçi dostu olması gereken sendikalarımızın düşünmesi gerekir. Şu anda bakanlık olarak yapılan bir çalışmaya göre, kıdem tazminatından istifade etme oranı yüzde 16. Yüzde 64'ün hiç gündeminde yok. Peki bu yüzde 84'lük kitle alın terini oraya akıtmadı mı? 3-5 ay, sene oralarda çalışmadı mı? O zaman bir gün de olsa onun hakkının bir havuzda toplandığı, 3 aysa 3 ay, 20 yılsa 20 yıl, ama onun bildiği, hesaplayabildiği, yarın da istifade edebileceği, herkesin de nereye, ne kadar o havuza katkı sağladığını gördüğünü bildiği, şeffaf, sürdürebilir, güvenli bir yapıyı, fonu inşallah en kısa zamanda ki bu dönemde başarabilirsek, bu en temel reform alanlarımızdan birisi olacak."
Bu konuda bazen karamsar olduğunu anlatan Müezzinoğlu, çünkü 1975'te iş kanunuyla ilgili yapılan bir yasal düzenlemeye, "kıdem tazminatı fonu kurulmalıdır" diye yasaya cümle konulduğunu ancak o günden bu yana henüz bunun çözülemediğini dile getirdi.
Bakan Müezzinoğlu, yeni bir çalışma içinde olduklarını açıklayarak, "Esnaf fonu kurma çalışmalarımızı başlattık. Küçük esnafımızın da iflas noktasına geldiğinde bir fonla, onları da o zor durumlarda işsiz aşsız kalmamalarıyla ilgili bir esnaf fonu çalışmasını da başlattık." bilgisini verdi.