Kıbrıs yeniden ısınmaya başladı

Abone ol

Erdoğan’ın Moskova’da ilk adımını attığı yeni Kıbrıs sürecinde BM Genel Sekreteri Annan, yardımcısı Kieran Prendergast’ı bu ay sonunda adaya gönderme karar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da ilk adımını attığı yeni Kıbrıs sürecinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan, yardımcısı Kieran Prendergast’ı bu ay sonunda adaya gönderme kararı aldı.

KİERAN Prendergast, 30 Mayıs’ta adada temaslarda bulunacak ve 4 gün sürecek temaslarının ardından önce Atina ardından da Ankara’ya gidecek.

BM’yi Rum tezlerine ikna etmek amacıyla New York’a giden Rum lider Tasos Papadopulos’un elçisi Tasos Tzionis, temaslarını dün tamamladı. Geçen yıl yapılan ve Rumların reddettiği Annan planında Rum yönetiminin istediği değişiklikleri BM yetkililerine genel hatlarıyla anlatan Papadopulos’un elçisi Tzionis, yazılı bir liste vermekten kaçındı.

LİSTE TALEBİ UNUTULDU

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Rumlar’dan Annan planında istedikleri değişiklikleri somut ve ayrıntılı bir şekilde listelemesini istemişti. Ancak Rumlar, Genel Sekreter’in bu talebini pazarlık masasında kozlarını zayıflatacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Rumlar ayrıca görüşmelerin takvime bağlanması ve Annan’a hakemlik rolü verilmesini kabul etmiyor. BM Genel Sekreteri’nin Rumlarla temasları sonrasında yardımcısını adaya göndermeye karar vererek liste istemekten vazgeçtiği belirtiliyor.

TALAT’IN GÖRÜŞÜ

30 Mayıs’ta adaya gelerek 4 gün temaslarda bulunması kararlaştırılan BM Genel Sekreteri’nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Sir Kieran Prendergast, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın görüşlerini alacak. BM yetkilisi Papadopulos ile de görüştükten sonra 2 Haziran’da Atina’ya ardından da Ankara’ya gidecek.

Haber: Ömer Bilge

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri