Kıbrıs savaşa gebe mi?

Abone ol

Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren denizlerde petrol arama krizi Kıbrıs'ta yeni bir savaş sebebi olabilir mi?

Kıbrıs'ta "münhasır ekonomik bölgede" Rumlar tarafından gerçekleştirilecek petrol arama karmaşası sürüyor.

Rumlar bir süre önce Lübnan ile anlaşma yaparak bu konuda önemli bir adım attı. Türkiye ise buna hemen Lübnan'ı protesto eden bir nota göndererek tepkisi ortaya koydu.

KKTC Devlet Başkanı Mehmet Ali Talat Kıbrıs'ta çıkarılacak olası petrolde her 2 toplumunda hakkı olduğunu ve bu hakkı kesinlikle vermeyecekleri konusunda ısrarcı. Buna rağmen Rum yönetimi bu açıklamayı ciddiye almak bir yana umursamıyor bile.

KONU GÖRÜNENDEN DAHA KARMAŞIK

Fakat bu aslında çok karmaşık konulara gebe çünkü Kıbrıs 2 ayrı topluma bölünmüş ve bu yüzden de statüsü hala tartışmalı. Bu bakımdan Türk tarafı Kıbrıs'ın genelindeki doğal kaynaklardan elde edilecek gelirden tüm Kıbrıs'ın hakkı olduğu konusunda ise ısrarcı

PEKİ AMA BU "MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE" NE DEMEK?

Bu kavram kıyı devletine kıyıdan belli bir uzaklığa kadar denizdeki tüm kaynaklardan yararlanma hakkı tanıyor. Buna petrol arama ve işletme de dahil.

SORUNUN NEDENİ?

Sorun da aslında bu noktada çıkıyor çünkü Türkiye ve KKTC, Rum yönetimini devlet olarak tanımış değil. Bu yüzden de Rum yönetiminin bu kaynakları kullanmasının mümkün olmadığını savunuyor. Petrol bulunması halinde ise bundan KKTC'nin de yararlanması gerektiği tartışması sorunun kilit noktası.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN SAVAŞIN EŞİĞİNDEN DÖNMÜŞTÜ

Aslında bu çok ciddi bir konu çünkü Türkiye ile Yunanistan 90'lı yılların ortalarında bu yüzden savaşın eşiğinden dönmüştü.

Yunanistan Türkiye'nin taraf olmadığı uluslar arası anlaşmalar gereğince karasularını Ege'de12 mile çıkarmış ( Türkiye hala 6 mil olarak kabul etmektedir) Türkiye'de bunu savaş sebebi saymıştı.

Şu anda Ege Denizi semalarında Türk ve Yunan savaş uçaklarının 'dog-fight' (it dalaşı) şeklinde tabir edilen karşılıklı tacizlerde bulunmalarının nedeninin temelinde yine aynı sorun vardır.

Yine o dönemde Yunan tarafı yaptığı bir girişim 2 ülkeyi savaşa girmekten kıl payı kurtarmıştı. Çünkü petrol aramak için Yunanistan tarafından kiralanan Norveç bandıralı petrol arama gemisi Türk karasularına girmek istemiş bu yüzden de savaşın eşiğinden kıl payı dönülmüştü.

PEKİ KKTC YA DA TÜRKİYE BU NEDENLE SAVAŞ AÇMAYI DÜŞÜNYOR MU?

KKTC Cumhurbaşkanı Talat bu konuda temkinli konusarak gerginliğin tırmanmasını önlemeye çalışıyor. Fakat haklarından vazgeçmeyeceklerinin altını da kalın çizgilerle çiziyor.

Günün Önemli Haberleri