KHK'larda bomba değişiklikler! Özel Harekatçı olmak için...
Abone olTBMM'de 676 ve 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) maddeleri kabul edildi. KHK’lardan bazı düzenlemeler çıkarılırken, bazı düzeltmeler yapıldı. İşte en dikkat çekenleri..
TBMM Genel Kurulu’nda, OHAL kapsamında çıkarılan 676 ve 678
sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) maddeleri kabul edildi.
KHK’lardan, diğer kanunlarda bulunan hükümler ile uygulama
kabiliyeti kalmayan düzenlemeler önergelerle çıkarılarak, uyum
düzenlemeleri yapıldı. Özel Harekat alımında KPSS şartı geri
getirildi. Korucularla birlikte köy veya mahalle muhtarları ile
belediye başkanlarına da silah taşıma hakkı verildi. Sivil Toplum
kuruluşlarına ücretsiz dersane açma izni verildi.
İşte dün kabul edilen 2 KHK'daki flaş değişiklikler:
ÖZEL NAREKATA KPSS ŞARTI: Özel harekât polisi alımında KPSS şartı aranmamasına yönelik düzenleme, 676 sayılı KHK’dan çıkarıldı. Böylece özel harekât alımında KPSS şartı getirildi.
SİLAH TAŞIMA İZNİ: Güvenlik korucularının yanı sıra köy veya mahalle muhtarları ve belediye başkanlarına da bir adet silah taşıma hakkı veriliyor.
STK'LARA KURS AÇMA İZNİ: Sivil toplum kuruluşlarının örgüt eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açması düzenlemesi yapıldı.
AVUKAT DÜZENLEMESİ: Daha önce müdafinin
mazeretli olarak gelmemesi veya duruşmayı terk etmesi halinde
duruşmaya devam edilmesi uygulamasından geri adım atıldı. Yeni
düzenlemede avukatlar mazeret bildirdiklerinde duruşmaya devam
edilmeyecek. Mazeretsiz olarak duruşmaya gelmemesi veya terketmesi
halinde duruşmaya devam edilebilecek.
EMEKLİ SUBAYLARA GÖREV: Pilotların yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için emekli subay ve astsubaylar görevlendirilecek.
CAZİBE MERKEZLERİ: Yatırımı ve bölgesel kalkınmaya teşvik amacıyla Hazineden sağlanacak kaynakla Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. aracılığıyla sağlanacak desteklerden oluşan Cazibe Merkezleri Programı’na ilişkin düzenleme çıkarıldı.
KEFİLLERİN ŞAHSİ MALLARI: TMSF’nin kayyum olarak atandığı şirketlerde, şirketin doğrudan veya dolaylı borçlarının ödenmesi için kefil olanların şahsi mal varlığı değerleri de dikkate alınacak. Bu çerçevede kararnamenin yayımlandığı tarih itibarıyla başlatılmış olan takip ve tahsil işlemlerinde bu hüküm uygulanacak.
MİT ARAŞTIRMASI: Terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu emniyet tarafından belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin yanı sıra bu kapsamda olduğu MİT tarafından bildirilen yurtdışı bağlantılı gerçek ve tüzel kişiler de kapsama dahil edildi. Bu işlemlerin yürütülmesinde görev alan kamu görevlileri yaptıkları iş ve işlemler nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmayacak.