KEY ödemeleri gecikecek
Abone olDevlet Bakanı Ali Babacan, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları hakkında konuştu.
Devlet Bakanı Ali Babacan, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının hak sahiplerine ödenmesinde, sağlıklı olmayan kayıtların bilgisayar ortamına geçirilmesinin ardından yapılacak hesaplamalara göre adaletli bir şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı.
Babacan, "Hak sahiplerinin alacakları, nemalarıyla birlikte Tasfiye Halinde Emlak Bankası tarafından 3 ay içinde hesaplanacak olup, bu süre bir defaya mahsus olmak kaydıyla 2 ay uzatılabilecektir. Dolayısıyla 9 ile 14 ay içerisinde hak sahiplerine ödemelere başlanabilecektir" dedi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda KEY hesaplarında biriken paraların hak sahiplerine geri ödenmesini öngören yasa tasarısı görüşmelerine başlandı. Tasarının komisyona sunumunu yapan Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, bu hesabın; konutu bulunmayan çalışanlar adına, maaşlarından bir kesinti yapılmaksızın, işverenler tarafından 1987'den 1995 yılına kadar Emlak Bankası'na yatırılan tutar olduğunu belirterek uygulamadan çok az sayıda çalışanın faydalanabildiğini belirtti. "Hak sahipleri adına yatırılan paralar Emlak Bankası'nca altı ay vadeli mevduata uygulanan oranda faiz tahakkuk ettirilerek nemalandırılmıştır" diye konuştu. Emlak Bankası'nın tasfiye sürecine girmesiyle birlikte, KEY hesaplarında birikmiş olan tutarın 1999 yılı Aralık ayında Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketine (EGYD) ayni sermaye olarak aktarıldığını belirten Babacan, böylece KEY hak sahiplerinin, adlarına yatırılan Kont Edindirme Yardımı ve nemaları karşılığında Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın hissedarı durumuna geldiklerini kaydetti.
Hak sahiplerine hisse devrinin gerçekleşmesine kadar geçecek süre içerisinde, bu hisselerin mali ve yönetimsel haklarının temsilcisi olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın belirlendiğini ifade eden Babacan, izleyen yıllarda hak sahiplerinin belirlenerek hakedişlerin geri ödenmesi ile ilgili çalışma başlatıldığını, ancak ilgili kuruluşların hak sahiplerine ilişkin bilgileri verilen sürede göndermemeleri sonucunda hak sahiplerinin sağlıklı bir biçimde belirlenemediğini anlattı.
KEY Hak sahiplerinin belirlenmesi ve buradaki paranın adil bir şekilde hak sahiplerine dağıtılması için bu kanun tasarısının hazırlandığına işaret eden Bakan Babacan, "Hazırlanan taslakla hak sahiplerinin Tasfiye Halinde Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne bildirimi için öngörülen süre 6 aydır. Bu süre Bakanlar Kurulu'nca sadece bir defaya mahsus olmak kaydıyla 3 ay uzatılabilecektir. Hak sahiplerinin alacakları, nemaları ile birlikte Tasfiye Halinde Emlak Bankası tarafından 3 ay içinde hesaplanacak olup, bu süre bir defaya mahsus olmak kaydıyla 2 ay uzatılabilecektir. Dolayısıyla 9 ile 14 ay içerisinde hak sahiplerine ödemelere başlanabilecektir" açıklamasında bulundu.
Hak sahiplerine verilecek nema tutarlarının daha önce kanun ve kararnamelerde düzenlendiği gibi mevduat faizi ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerindeki değer artışı esas alınarak hesaplanacağını bildiren Babacan, "Hak sahiplerine yapılacak ödemeler nakit olarak veya talep edilmesi halinde aynı tutarda Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. hissesi verilerek yapılacaktır. Söz konusu tasarının uygulamaya konmasıyla 1987 ile 1995 yılları arasında adlarına Konut Edindirme Yardımı yatırılmış yaklaşık 6 milyon çalışana ödeme yapılabilecektir" ifadelerine yer verdi.
Bakan Babacan'ın sunumunun ardından tasarı üzerinde söz alan CHP'li Komisyon üyesi Akif Hamzaçebi, bugün Devlet Bakanı Babacan ile Maliye Bakanı Unakıtan'ın sabah saatlerinde yaptıkları açıklamaları gündeme getirdi. Hükümetin, bugün 'yabancı yatırımcılar ile ilgili vergilerin sıfırlanması' konusunda yaptıkları açıklamanın ve ardından gelen uygulamanın, ekonomik politikalarda 180 derecelik bir dönüş yaptığını gösterdiğini ifade den Hamzaçebi, yaşanan krizin atlatılması için bu operasyonun yeterli olmadığını, aksine krizi derinleştireceğini savunarak hükümeti, asıl sorunu görmemekle suçladı.
"Ne olmuştur da değişmiştir?" diye soran Hamzaçebi, "Bu 180 derece dönüş nedendir. Hükümet piyasalar karşısında mağlup olmuştur. Hükümetin geldiği nokta 6 ay öncesi için 180 derece dönüştür. Bu hükümetin ülkeyi krizden çıkarma imkanı yoktur" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından milletvekillerinin sorularını cevaplandıran Devlet Bakanı Babacan, KEY hesaplarının kağıt üzerinde olmasından dolayı önemli sıkıntılar yaşandığını ve bazı hesaplamaların yapılamadığını belirterek, bunların bilgisayar ortamına geçirilmesine çalışıldığını, tespitlerin yapılmasının ardından adil bir ödemenin gerçekleştirileceğini ifade etti. Babacan, "Çok kolay bir konu değil. Zaman alır ama bunların tespitleri yapılır. Mümkün olduğunca adil bir tespit yapılacaktır" değerlendirmesini yaptı.