Ketojenik diyet nasıl yapılır ketojenik diyet listesi
Abone olSon dönemin popüler diyeti ketojenik diyet, internette en çok araştırılan beslenme türleri arasında yer alıyor. Ketojenik diyetle ilgili bilinmesi gerekenleri biraraya getirdik.
Ketojenik diyet geçtiğimiz birkaç yıl önce popülerleşmeye
başlayan bir diyettir. Ketojenik beslenmenin zayıflama ve sağlık
üzerindeki etkileri pek çok araştırmaya da konu
olmuştur. ketojenik diyet, mutlaka hekim tarafından önerildiği
durumlarda, sağlık kontrollerinin sürekli ve düzenli olarak
yaptırılması şartı ile kısa süreli olarak uygulanabilir. Peki
ketojenik diyet nedir? Nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
Ketojenik diyet nedir?
Ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein kaynaklarının oldukça kısıtlı olduğu ve diyet içeriğinin çok büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu diyetler olarak tanımlanabilir. Normal sağlıklı beslenme planlarında kaçınılan pek çok besin türü, bu diyetlerde temel enerji kaynağı olarak tercih edilir. Yüksek yağ içeriği, düşük karbonhidrat ve protein içeriği nedeniyle bu diyetlerin uygulanması zor olup uzun süre devam ettirilmesi hem zorlayıcı hem de sağlık açısından riskli olabilmektedir.
Ketojenik diyetler nasıl planlanır?
Ketojenik diyetlerde içerik hesaplaması yapılırken diyette yer
alacak besin ögesi miktarlarının birbirlerine olan oranı
belirlenir. Bu aşamada 5/1, 4/1, 3/1, 2/1, 1/1 gibi oranlardan biri
kullanılır. Bu oranlar, diyette yer alan toplam yağ miktarının
karbonhidrat ve proteinlerin toplamına olan oranını gösterir. Pay
kısmı yağ miktarını, payda kısmı ise yağ haricindeki besin
ögelerinin (protein ve karbonhidrat) miktarını temsil eder. 4/1
oranı ile hazırlanan ketojenik beslenme programları yağ içeriği en
yüksek olan, buna bağlı olarak uygulanması en zor olan ketojenik
diyetlerdir.
Oranları doktor ve diyetisyen belirlemeli
Oranın ne olması gerektiği doktor ve diyetisyenden oluşan bir ekip tarafından kişinin kan bulguları, kan ve idrarındaki keton cisimciklerinin miktarı gibi belirteçler göz önünde bulundurularak belirlenir. Ketojenik diyetler herkesin uygulaması mümkün olmayan, ancak belirli tıbbi analizler ve tetkikler yapıldıktan sonra ketojenik diyet uygulamasında sakınca görülmeyen hastalarda uygulanabilen bir beslenme türüdür. Zor ve riskli bir diyet olmasından dolayı hiçbir birey bu diyeti bir sağlık kuruluşuna danışmadan uygulamamalıdır.
Ketojenik diyet listesi neler içerir?
Ketojenik diyet listesinin içeriği, diyetin yağ ve karbonhidrat-protein içeriği oranına göre değişkenlik gösterir. En yaygın tercih edilen diyet oranları 4/1 ve 3/1'dir. Diyet içeriğinde belirlenen protein hakkı yumurta, kırmızı ve beyaz et veya balıktan karşılanabilir. Örnek protein olması ve dengeli yapısı nedeniyle yumurtanın ketojenik diyetlerde mutlaka tercih edilmesinde yarar vardır.
Ketojenik diyette ekmek ve tahıllar yer almıyor
Diyette ekmek ve tahıllar ile unlu mamuller gibi temel karbonhidratlar kesinlikle yer almaz. Karbonhidratlar için verilen kısıtlı miktar sebzeler, yağlı tohumlar ve yoğurt gibi süt ürünleri ile zaten fazlasıyla karşılanmış olur. Kalan kısım yağ kaynakları olan krema, kaymak, mayonez, zeytinyağı, tereyağı ve fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlardan karşılanır.
Et, tavuk ve balık gibi protein kaynakları tercih ediliyor
Ana öğünlerde krema, mayonez ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan soslar ile lezzetlendirilmiş salataların yanında et, tavuk, balık gibi protein kaynakları tercih edilebilir. Ara öğünlerde yoğurt ve karbonhidrat hakkının yeterli olması durumunda kolesterol düşürücü etkisi nedeniyle diyetin risklerinin azaltılmasına yardımcı olabilecek bir miktar yulaf ezmesi tercih edilebilir. Diyet içeriği oldukça düşük olduğu için 3 ana öğüne ek olarak 1 ara öğün yapılarak genellikle gün 4 farklı öğüne bölünür. Elde bulunan ketojenik diyet örneği üzerinde günlük karbonhidrat, protein ve yağ haklarının aşılmaması şartı ile diyette besinler arası değişiklikler yapılabilir. Eğer siz de ketojenik diyet uygulamak istiyorsanız mutlaka öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Doktor ve diyetisyen kontrolünden geçtikten sonra bu diyeti uygulamanızın önünde engel teşkil edecek bir duruma rastlanılmaması halinde muayenelerinizi aksatmamak şartıyla planlı ve kontrollü olarak sizin için hazırlanacak olan diyeti uygulamaya başlayabilirsiniz.