KESK'ten toplu sözleşme eylemi
Abone ol8 aydır Meclis'e görüşmeleri süren memurlara toplu sözleşme hakkı tanıyan taslak memur sendikalarını ayaklandırdı.
Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara
Şubeler Platformu üyeleri, Meclis'te görüşülen Kamu Görevlileri
Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı
protesto etmek amacıyla, Başbakanlık eski binasından TBMM'nin
Dikmen kapısına yürüdü.
Meclis'te görüşülen tasarısının geri çekilmesini isteyen KESK üyeleri, Milli Müdafaa Caddesi'nde toplandı. Buradan TBMM'ye yürümek isteyen sendikacılara polis izin vermedi. KESK yöneticileri ve polis arasında yapılan görüşmelerin ardından polis yürüyüşe izin verdi.
Sloganlar ve pankartlar eşliğinde TBMM önüne gelen grup adına basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, amaçlarının tam demokratik bir yasa için mücadele olduğunu söyledi.
'KESK HAKLI ÇIKTI'
12 Eylül 2010 Anayasa değişikliğinden sonra yapılması gereken
yasal düzenlemenin gecikmesi nedeniyle kamu emekçileri ve
emeklilerinin ilk kez Ocak'tan bu yana maaşlarını zamsız
aldıklarını belirten Tombul, ''Yaklaşık sekiz aydır
üzerinde tartışma yürütülen yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu'na
gönderilen son hali KESK'i bir kez daha haklı
çıkarmıştır'' dedi.
Sürecin başından bu yana Üçlü Danışma Kurullarında ve Meclis komisyonlarında yapılan tartışmalarda, evrensel standartlara uygun bir yasal düzenleme yapılması gerekliliğini ısrarla söylediklerini anlatan Tombul şöyle devam etti:
''Tasarı ile toplu görüşmeden bile daha geri bir düzenleme getirilmek istenmektedir. İş kollarına özgü sorunlar üzerinden örgütlenerek üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak gibi öncelikli bir görevi olan sendikaların toplu sözleşme hakkı göstermelik düzeyde tutulmaktadır. Yine binlerce belediyede on binlerce kamu çalışanının yararlandığı toplu sözleşmeler, konulan birçok yasaklayıcı hükümle ve 'Sosyal Denge Sözleşmesi' adıyla yapılamaz hale getirilmeye çalışılmaktadır.''
Tasarının örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmadığını ileri süren Tombul, ''Hakem Kurulu'nda Hükümetin atadıklarının çoğunlukta olması garanti altına alınarak adına 'toplu sözleşme' yasası denilen bir düzenleme yapılarak kamu emekçileri kandırılmaya çalışılmaktadır'' diye konuştu.
OTURMA EYLEMİ YAPTILAR
Tombul, KESK olarak, grev hakkını yasal teminat altına almasını, örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırmasını, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesini istediklerini belirterek, ''Aylardır bu yasanın kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak biçimde çıkması için mücadele ediyoruz. Bu tasarıyı geri çekin'' diye konuştu.
KESK Genel Sekreteri Tombul'un açıklamasının ardından TBMM önünde yarım saat oturma eylemi yapan grup, daha sonra olaysız dağıldı.