Keşişler işi ticarete döktü
Abone olEkonomik sıkıntı çeken Budist tapınakları çareyi hizmetleri genişletmekte buldu.
Tokyo'nun merkezindeki Kamiyacho Teras Kafe lezzetli kahvesi, ev yapımı tatlıları ve havadar terasıyla popüler bir kafenin sahip olduğu tüm özelliklere sahip. Fakat burayı asıl ilginç kılan şey, bulunduğu yer... Kafe, Komyoji Budist Tapınağı'nın içinde yer alıyor.
Kafenin 24 yaşındaki genç sahibi keşiş Keisuke Matsumoto "Kamiyacho Teras Kafe'nin insanların takılacağı bir mekân olmasını istiyorum. Belki böylece Budizm hakkında da içlerinde biraz merak oluşur" diyor.
Girişimci keşişler
Genç keşişin sabırlı olmaya ihtiyacı var çünkü Asya'ya gelişinden 1200 yıl sonra, Budizm Japonya'da kriz içinde. Ülkedeki 94 milyon Japon 2005 yılında Budist olarak kayıtlı görünüyordu ancak çoğu Budist, tapınaklara ancak cenaze töreni gibi zorunlu zamanlarda gidiyor. Bu da ülkedeki 75 bin Budist tapınağını iflasın eşiğine sürüklüyor. Çoğu rahip, ancak ikinci bir iş bularak geçiniyor. Matsumoto gibi genç rahipler de yeni gruplara ulaşabilmek için tapınakları, yoga semineri, konser gibi etkinlikler için kullanıyor.
Kamiyacho Teras Kafe'de tüm yiyecek ve içecekler ücretsiz. Servisi yapan keşişler, müşterilerden sadece yemek sonunda onlarla beraber dua etmesini istiyor. Yoga dersleri de verilen tapınaktaki kafenin sahibi Matsumoto, genç keşişlerin festival ve meditasyon seansları düzenlediği internet bazlı bir hareket olan 'higan.net'i başlatmış. Keşiş, siteye Budist mutfağından müziğe farklı konularda blog yazıyor.
Tokyo'daki Tsukiji Honganji tapınağı ise yabancılar için İngilizce teoloji seminerleri, beyaz gelinlik ve smokinli Batı düğünlerini, geleneksel Budist törenlerine tercih eden genç çiftler için modern düğün törenleri düzenliyor. Japonya'da, II. Dünya Savaşı sonrasında en parlak dönemlerini yaşayan tapınaklar, 1990'lardaki ekonomik krizden beri zor durumda.
Kaynak:AP