‘Keseb saldırısında isyancılara Türkiye yardım etti’
Abone olİngiltere'de yayımlanan Telegraph gazetesi "Suriye'deki Ermeni köyü Keseb’i ele geçiren isyancılara Türkiye’nin yardım ettiğini” öne sürüyor.
İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi "Suriye'deki
Ermeni köyü Keseb’i ele geçiren isyancılara Türkiye’nin yardım
ettiğini” öne sürüyor.
Ruth Sherlock imzalı haberde Suriyeli isyancıların askeri açıdan iyi korunan Türkiye sınırında geçmelerine göz yumulduğu belirtiliyor.
Gazete, isminin açıklanmasını istemeyen Suriyeli bir muhalifin açıklamalarını şöyle haberleştiriyor:
“Rejime farklı bir taraftan saldırmamız gerekiyordu. Sahil şeridinden tek geçiş Türkiye sınırıydı. Kısaca bu (Türkiye'nin sağladığı yardım) büyük bir yardımdı.”
Telegraph gazetesine konuşan Bedros adında bir takma isim
kullanan 45 yaşındaki Kesepli bir Ermeni saldırıyı şöyle
aktarıyor:
"Top ateşi sesleriyle uyandık. Giyinmek için zamanımız yoktu. Eşimi ve çocuklarımı alarak kaçtım. Hiçbir şey almak için zamanımız yoktu. Bazı insanlar gecelikleriylie kaçmak zorunda kaldı."
Ankara: İddialar tamamen temelsiz ve yalan
Gazete, Keseb’in El Nusra gibi El Kaide bağlantılı İslamcı grupların eline gelmesi sonrası 2 bin kişinin kasabayı terk ettiğini yazıyor.
Saldırı sırasında Beldos’un bir akrabasının İslamcı isyancıları Türk askeri ile yan yana gördüğü belirtiliyor.
Haberde Beldos, top atışının Türkiye sınırından başladığını iddia ediyor.
Gazete Türk Dışişleri Bakanlığı’nın iddiaları tamamen temelsiz ve yalan olarak değerlendirdiğini belirtiyor.
Gazetenin haberi özetle şöyle devam ediyor:
"Fakat, Türkiye’nin açıklaması İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) bulguları ve görgü tanıklarının ifadeleri ile çelişiyor.
HRW’nun Suriye ve Lübnan araştırmacısı Lama Fakih Telegraph’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin bilgisi olmadan bu grupların Suriye’ye geçmesi pek olası olmadığını söyledi.
Fakih şöyle konuştu:
'İsyanıclar Keseb’e saldırmayı çok uzun süredir istiyordu. Fakat daha önce Türkiye buna izin vermedi. Türkler daha önce geçiş izni vermedi. Çünkü saldırının başarılı olması için tam bir bütün olmak gerektiğini söylüyorlardı.'
Fakih, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ve diğer gruplar arasındaki geçen yıl başlayan çatışmaları kast ediyor."
Keseb'in önemi
Kebseb’e gerçekleşen saldırının Ermenilerin hafızalarında Osmanlıların gerçekleştirdiği kıyımlarla ilgili kötü anıları canlandırdığını belirten gazete, kasaba sakinlerinin de bu anılarla büyüdüklerini yazıyor.
Gazete haberini şöyle tamamlıyor:
"Keseb, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da bağlı olduğu Alevilerin yaşadığı sahil kenarındaki Lazkiye’nin savunmasında Suriye rejiminin zayıf noktasıydı.
El Nusra ve İslami Cephe bu bölgeye doğru sızmaya çalışıyordu. Samra’nın kontrolünü kazanmaları sonrasında kıyı sahillerine erişim sağladılar. Askeri olarak stratejik açıdan hayatı konumdaki 45’inci Gözlemevi tepesini almak için bastırıyorlar.
İslami Cephe’nin diplomatik temsilcisi Dr Mahmut 'Neden Keseb’i almamız gerektiğini siz de görebilirsiniz' diyor.
'Şu an rejim çok ama çok korkuyor' diye ekliyor."