Kerry'den İran'a IŞİD konusunda yeşil ışık
Abone olÖrgüte karşı oluşturulan koalisyonun toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı, IŞİD'in lider kadrosunu zayıflattıklarını söyledi. Kerry, İran'ın IŞİD'e karşı herhangi bir askeri faaliyetinin de 'olumlu' karşılanacağını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'e karşı Irak'ta
İran tarafından yürütülecek herhangi bir askeri faaliyetin "olumlu"
karşılanacağını" söyledi.
Kerry, İran'ın IŞİD'e karşı Irak'ta bugüne kadar herhangi bir saldırı düzenleyip düzenlemediği konusunda ise yorumda bulunmadı.
Pentagon daha önce koalisyona dahil olmayan İran'ın Irak'ta IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlediğini söylemiş, İran ise bunu reddetmişti.
Kerry, ülkesinin liderliğindeki koalisyonun, hava saldırıları ile Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) önemli ölçüde zarar verdiğini söyledi.
Kerry bununla birlikte örgütü yenmenin yıllar alabileceğini
belirtti, koalisyon olarak, IŞİD'i yenmek için sadece askeri
yöntemlerin başarıya ulaşmayacağı konusunda mutabık olduklarını
vurguladı.
Kerry, "IŞİD'i yok etmek ideolojisini, finansal kaynaklarını, insan kaynağını ve bölgedeki insanlar üzerinde yarattıkları yıkımı ortadan kaldırmayı gerektirir" dedi.
60 ülkeden oluşan koalisyonun Brüksel'de NATO Genel Merkezi'ndeki toplantısında konuşan Kerry, koalisyonun gerektiği sürece birlikte hareket edeceğini söyledi.
Kerry iki aydır devam eden saldırıların, IŞİD'in lider kadrosunu zayıflattığını, (örgütün) lojistik ve operasyonel kapasitelerine zarar verdiğini" belirtti.
Amerikalı bakan IŞİD'in hava saldırıları yüzünden "kuvvetlerini bir araya toplamakta, konvoylar halinde hareket etmekte ve planlı saldırılar düzenlemekte" zorlandığına dikkat çekti.
Kerry "IŞİD'in büyük hiçbir birimi, gökyüzünden ne geleceği hakkında kaygılanmadan saldırganca ilerleyemiyor" diye konuştu.
Irak NATO'dan eğitim desteği istedi
Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin de katıldığı toplantı sonrasında ise koalisyon adına ortak bir açıklama yayınlandı.
Açıklamada çabaların, askeri operasyonların desteklenmesi, IŞİD'e yabancı savaşçıların katılımlarının durdurulması, örgütün finans kaynaklarına erişiminin kesilmesi, insani yardım ve IŞİD'in "gerçek doğasının" ifşa edilmesi konularına odaklanacağı belirtildi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu İbadi'nin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e Irak ordusunun ittifak tarafından eğitilmesini isteyeceklerini söylediğini aktardı.
Koalisyona katılmayan Türkiye, üslerinin IŞİD'e yönelik hava saldırılarında kullanılmasından önce Suriye sınırında güvenli bir bölge oluşturulmasını istiyor. Bu konuda Washington ve Ankara arasında henüz görüş birliği sağlanmış değil.
Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik hava saldırılarının çoğu ABD tarafından gerçekleştiriliyor.
Bununla birlikte Suriye'deki hava saldırılarına Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği, Ürdün ve Bahreyn; Irak'taki saldırılara ise Avustralya, Belçika, İngiltere, Kanada, Danimarka, Fransa ve Hollanda da katılıyor.