Kenya Cumhurbaşkanı'ndan milletvekili ikramiyesine ret
Abone olKenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki, milletvekillerinin kendilerine 105 bin dolar değerinde ikramiye verilmesi girişimine karşı çıktı.
Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki, milletvekillerinin 105 bin dolar değerinde ikramiye için başlattıkları girişime karşı çıktı.
Milletvekilleri, gelecek sene Mayıs ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde Parlamento dağılmadan kendilerine ikramiye verilmesini istiyorlardı.
Ancak bu girişim ülkede büyük protesto gösterilerine neden oldu.
Cumhurbaşkanı Kibaki, "ikramiyelerin anayasaya aykırı olduğunu ve ülkenin ekonomik durumu düşünüldüğünde karşılanması zor olduğunu" söyledi.
Kenya'daki 222 milletvekili vergiden muaf aylık 10 bin dolar maaş alıyor. Afrika'da milletvekillerinin en yüksek maaş aldığı yer Kenya. Nairobi'deki asgari ücret ise yıllık 1500 dolar civarında.
Milletvekilleri, Perşembe günü Maliye Yasası'nda son dakika yaptıkları bir değişiklik ile 2 milyar Kenya şilini ikramiye almayı planlıyorlardı.
Cumhurbaşkanı'nın yanısıra, Başbakan Raila Odinga da milletvekillerinin bu girişimine karşı çıktı.
Birkaç hafta önce ücretler ve çalışma koşullarına karşı greve çıkan öğretmenler ve doktorların maaşlarında artış yapılmasına karar verilmişti.
AFP haber ajansına göre Kenya'da asgari ücret ile çalışan birinin bu kadar para kazanması için 61 yıl çalışması gerekiyor.
Başkentte yapılan bir protesto gösterisinde göstericiler milletvekilleri için "hırsızlar" ve "açgözlü sırtlanlar" yazılı pankartlar taşıdı.
Parlamento önünde geceleyen göstericiler milletvekillerini protesto ettiler.
Protesto gösterisini düzenleyenlerden Morris Odhiambo, "Öğretmenler maaş artışı için üç hafta grev yapmak zorunda kalırken, milletvekilleri nasıl bu kadar kolay ücretlerini artırırlar" dedi.
Transparency International ve Kenya İnsan Hakları Komisyonu dahil olmak üzere hak örgütleri ortak bir açıklama yaparak, ikramiye girişimini "çok rahatsız edici" olarak niteledi.