Kentsel dönüşümde yıllık bilanço açıklandı
Abone olKentsel dönüşümün yıllık bilançosuna göre, yaklaşık 4 bin hektarlık alanda 163 bin birim konut riskli ilan edildi; hak sahiplerine 28,5 milyon lira kira yardımı yapıldı.
Kentsel dönüşümün yıllık bilançosuna
göre, yaklaşık 4 bin hektarlık alanda 163 bin birim konut riskli
ilan edildi; hak sahiplerine 28,5 milyon lira kira yardımı
yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan kentsel
dönüşüm yasasının bir yıllık bilançosu açıklandı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un geçen yıl 31 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin 20 yıllık dönüşüm süreci başladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki yıl meydana gelen Van depremi sonrasında ''İktidarımıza bile mal olsa yapacağız'' sözleriyle gündeme gelen kentsel dönüşüm kapsamında, ilk olarak 5 Ekim 2012'de 33 ildeki 150 kamu binası yıkıldı.
İlk kazma İstanbul Esenler'de Havaalanı Mahallesi'nde vurulurken, Sarıgazi'de Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki 10 bina ''emülit'' ile yıkıldı. Böylece Türkiye'de ilk kez patlatma yöntemiyle yıkım yapıldı.
Kentsel dönüşümde ikinci yıkım dalgası ise 6 Nisan'da aynı anda
5 ilde kişilere ait riskli binaların yıkımıyla başladı. Bu
kapsamda, İstanbul'daki üç bölgenin yanı sıra Diyarbakır, Sakarya,
İzmir ve Rize'de yıkımlar gerçekleştirildi.
163 bin konut risk altında
Ülkede 20 yılda afet riski taşıyan toplam 6,5 milyon binanın yıkılmasının hedeflendiği dönüşümün ilk yılında, Bakanlık tarafından riskli yapıların süratle tespiti için 443 kurum ve kuruluş lisanslandırıldı.
Bir yılda yaklaşık 4 bin hektarlık alan ise riskli ilan edildi. Bu alandaki 101 bin 221 binada 163 bin 98 birim konut bulunurken, dönüşüm uygulamasına tabi tutulan nüfus sayısı ise 634 bine ulaştı.
Süreçte toplam 7 bin 88 binada 13 bin 8 birim yıkıldı. 11 bin 318 binadaki 33 bin 841 birimin yıkımına ise devam ediliyor.
Bakanlığın, dönüştürülecek alanlarda yaşayan hak sahiplerini mağdur etmemek için başlatığı kira yardımı da 28,5 milyon lirayı buldu.