Kentsel dönüşüm böyle olacak
Abone olBakan Bayraktar Kentsel Dönüşüme karşı çıkanları bu ülkenin canına ve geleceğine kastetmekle suçladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yapılan bölgelerde ihtiyaç sahiplerine ev kirası yardımı ve belirlenen alanlardan konut alanlara kullandırılan krediye faiz sübvansiyonu yapılacağını açıkladı.
Bakan Bayraktar, Seyhan Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Kıyıkent Evleri Kentsel Dönüşüm ve Yenileme 1. Etap Projesi kapsamındaki Barış-İsmetpaşa Mahallesi'ndeki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.
6.5 MİLYON KONUTU ELDEN GEÇİRMEMİZ LAZIM
İktidara geldiklerinde IMF'ye olan 23,5 milyar dolarlık borcun 1,5 milyar dolara düştüğünü, enflasyon yüzde 30'larda seyrederken yüzde 8'e düştüğünü belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
''Çok daha gelişeceğiz. Fakat gelişmişliğin ana unsurlarından biri şehirlerdir ve şehirlerin düzenidir. Bugün 75 milyona yaklaşan nüfusumuz ve yüzde 76'dan daha fazlasının şehirlerde yaşadığı bir Türkiye var. İlk hedefimiz olan 2023'de Türkiye'nin nüfusu 80 milyonu aşacak ve şehir nüfusu da yüzde 85'in üzerine çıkacak. Bu yüzden şehirler, binalar ve bina stoku bizim için çok önemli. Türkiye'deki şehir ve kasabalarda yaklaşık 20 milyon konutumuz var. Bu konutlardan 8,5 milyondan daha fazlası deprem fayı üzerinde. Bunlardan 6,5 milyon konutu elden geçirip yenilememiz lazım. Bunlar deprem, afet ve heyelan riski taşıyan konutlar. Adana'da da 1 milyon 600 bin nüfus ve 400 binin üzerinde konut var. Bunların yüzde 65'den fazlası salaş, kaçak ve mühendislik hizmeti almamış yapılar. Bunları da dönüştürmemiz lazım. Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusundaki yasayı çıkardık. Bundan sonra Türkiye çok ciddi manada kentsel dönüşüm başlatmak zorundayız.''
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GÖNÜLLÜLÜK ESAS OLACAK
Kentsel dönüşümü öncelikle rızaya ve gönüllülük esasına dayalı olarak yürüteceklerini dile getiren Bayraktar, TOKİ kanalıyla bu çalışmaları gerçekleştireceklerini söyledi.
Son 9,5 yılda Türkiye'de 5,5 milyon konut yapıldığını, bunların 500 binden fazlasını TOKİ'nin yaptığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
''20 yıllık program içerisinde ilk 2 senede vatandaşımızın empatisini artıracağız ve bu işe inandıracağız. Hazırlıklı olan yerlerden, gönüllü olanlardan başlayacağız. Dönüşüm yaptığımız bölgelerde ihtiyaç sahiplerine kiracı olsalar dahi ev kirası yardımı yapacağız. Yine riskli evini rızayla boşaltan yoksul insanlarımıza TOKİ ve belediyenin yaptığı konutlardan veya 6306 sayılı Kanun kapsamındaki rezerv alanlarında yapılan konutlardan aldığı takdirde, kullandığı krediye faiz sübvansiyonu yapacağız. İstemeyen hiçbir vatandaşımızın evinde kentsel dönüşüm yapmayacağız.
YAYGARA KOPARANLAR HAİNLİK YAPIYOR
Şimdi yaygara koparanlar var. Bunlar bana göre hainlik yapıyor. Bu milletin ve çocuklarının geleceğiyle oynuyor. Biz istiyoruz ki, bir afet, deprem olduğu zaman, o afet ve deprem yıkacak bina bulamasın. En azından yıkılacağı binanın içerisinde canlı olmasın, insan olmasın. Tabi ki mal hakkı, mülkiyet hakkı insanımız için, insan için kutsaldır. Ama hayat ve yaşama hakkı daha kutsaldır. Onun için bu yasanın vitrinine, özüne, ruhuna biz insanlarımızın hayat hakkını, yaşama hakkını koyduk, mal emniyetini koyduk. Bu bakımdan gönüllülük esasından bu işi yürüteceğiz.''
KENDİ EVİNİ KAT KARŞILĞI KENDİ YAPACAK
Çalışmalarda vatandaş ve özel sektör işbirliğine dikkati çeken Bakan Bayraktar, ''Bu yasanın yanına bazıları rant kelimesini koyuyor. Bu projenin göreceli olarak hesabı bugünden belli değil. Ama yapılacak olan 6,5 milyon konutu ortalama 80 bin lira ile çarparsanız 500 milyar lira. Ama bunu vatandaş kendisi yapacak, kendi evini kat karşılığı kendi yapacak, arsa karşılığı verecek. Bu çark böyle dönecek. Devlet olarak bu işin dönüşmesi için gerekli ortamı sağlayacağız. Özel sektör, müteahhitler, belediyeler olmadan vatandaşlar bu işe destek vermeden bu iş tek kanatla uçmaz, tek bacakla yürümez. Hep birlikte bu işe sarılmamız gerekir'' diye konuştu.
Tarımsal oluşumlar ve göçün Türkiye'de birçok şehri zor durumda bıraktığını, modern ve kalkınmış ülke için mücadele veren Türkiye'nin kentsel dönüşümü başarmasının şart olduğunu belirten Bayraktar, 35 ilde başlatılacak kentsel dönüşümün dalga dalga tüm Türkiye'de yaygınlaşacağını kaydetti.
BU TİP İŞLER ÇOK ZOR İŞLER
Kentsel dönüşüm için tüm ilgililer ve vatandaşlardan destek beklediklerini bildiren Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu tip işler çok zor işler. Dünyanın büyük ekonomileri bile bu işi başaramıyor. Meksika zor durumda, Mısır mukayese edilemeyecek kadar daha zor durumda. Pakistan, Hindistan öyle. Bizde TOKİ olarak 267 bölgede kentsel dönüşüm faaliyeti devam ediyor. Belediyelerimizin bundan sonra yapması gereken en temel iş, suyun ve temizliğin yanında kentsel dönüşümdür. TOKİ olarak yaklaşık 50 bine yakın kentsel dönüşüm kapsamında konut bitirilip hak sahiplerine teslim edildi. Önümüzdeki 1 ay içinde hem seçim kanunu, hem büyükşehir belediyeleri kanunu çıkacak. Türkiye'deki büyükşehirler 29'a çıkacak. Türkiye'nin gelişmesinde çok daha ayağı yere basan bir yapılandırmayla yolumuza devam edeceğiz.''