Kenelere karşı biyolojik mücadele başlatıldı
Abone olOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını insanlara bulaştıran kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyo...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını insanlara bulaştıran kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele maksadıyla Beç tavuğu dağıtımına devam ediyor.
Son yıllarda ülkemizin çeşitli yerlerinde kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının önüne geçmek için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, geçen yıl 750 Beç tavuğu dağıttığı Sivas’ta bu yıl 250 tavuk dağıtmayı planlıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile çalışmalara başlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kene ile biyolojik mücadele konusunda en başarılı yöntemin Beç tavukları ile sağlanıldığını tespit etti. Afrika kökenli Beç tavuğunun kene ile mücadelede başarılı sonuçlar vermesi üzerine genel müdürlüğe bağlı merkezlerde söz konusu tavuk türünün üretimine başlandı. Üretilen tavuklar geçen yıldan itibaren kene vakalarının görüldüğü bölgelerde yaşayan vatandaşlara dağıtıldı ve kene ile biyolojik mücadeleye başlandı. Olumlu sonuç alınması üzerine geçen yıl Çorum, Yozgat, Sivas başta olmak üzere çeşitli bölgelerde dağıtılan Beç tavuklarının dağıtımı bu yıl yine Sivas’ta yapılacak. Bu çerçevede Sivas’ta sıkça görülen kene ısırması vakalarına istinaden ilk etapta geçen yıl 750 Beç tavuğunun dağıtıldığı Sivas’a, bu yıl 250 Beç tavuğu tahsisi yapıldı. Kene ısırma vakalarının sıklıkla yaşandığı ilçe ve köylerdeki çiftçilere, birer çift olmak üzere hibe şeklinde Beç tavuğu dağıtılacak.
Beç tavuğu dağıtılan çiftçiler, bu tavukların çoğalmasını sağlayarak kene ile biyolojik mücadelede çok önemli bir adımın atılmasını sağlayacak.
(İHA)