Kene nasıl çıkartılır kene ısırığı ölümle mi sonuçlanır?
Abone olProf. Dr. Aynur Engin Türkiye genelinde şimdiye kadar 10 bin 562 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası tespit edildiğini açıkladı. Ayrıca Engin, kenenin çıkarılma anındaki yapılan yanlışları da anlattı.
Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Engin, yaptığı
açıklamada, ilk olarak Kongo'da görülen, Birinci Dünya Savaşı
sonlarında da Kırım'da rastlanmasından dolayı Kırım Kongo Kanamalı
Ateşi adını alan, kene tutunması sonucu meydana gelen hastalıkla
ilgili bilgiler verdi.
Türkiye'de ilk vakaların Kelkit Vadisi'nde görüldüğünü ve hastaların birçoğunun Tokat'tan geldiğini anımsatan Engin, ayrıca Türkiye'de ilk tanının 2003 yılından sonra konulduğunu belirtti.
Engin, hastalığa Tokat, Sivas, Yozgat, Gümüşhane gibi illerde daha çok rastlandığına dikkati çekerek, "Türkiye geneline bakıyoruz, şu ana kadar 10 bin 562 hasta tespit edilmiş ve bunun bin 683'ü bizim üniversitemizde takip edilmiş. Tabii bu hastaların hepsi Sivas'tan değil, komşu illerden de geliyor." ifadelerini kullandı.
KKKA'dan hastaların yüzde 95'i
kurtuluyor
Engin, KKKA konusunda "bütün hastalar
ölecek" şeklindeki bir korkunun yersiz olduğuna işaret ederek,
"Çünkü yüzde 95'i kurtuluyor. Korkmamak lazım, bilinçli olmak
lazım." açıklamasında bulundu.
Kene nasıl çıkartılır?
Kenenin tutunduğu kişilerin en yakın sağlık merkezine başvurması
gerektiğini aktaran Engin, şu uyarılarda bulundu:
"Sağlık kuruluşuna gidilme imkanı yoksa kişi kendisi de yapabilir ama burada önemli nokta keneyi doğru çıkartmak. Burada dikkat edilmesi gereken çıkarma işlemi yaparken keneyi kusturmamak. Bazen görüyoruz, kolonya, deterjan, sigara, aseton gibi farklı farklı şeylerle keneyi çıkartmayı deniyorlar."
"Bunu kesinlikle önermiyoruz, şu açıdan önermiyoruz diyelim ki kene KKKA virüsü taşıyor, kişiyi de ısırdı kan emiyor, henüz virüsü vermedi. Ama siz kusturursanız zaten orayı delmiş, kusmuğuyla kişiye mikrobu vermiş oluyor. O yüzden kusturulmaması gerekiyor. KKKA'nın görüldüğü bölgelerde çayıra çimene uzanmayacaksınız. Çünkü kene uçmaz, kene yürür. Kene çıplak teni arar, kan emmek için. Tarlada mümkün oldukça çıplak ten olmaması gerekir. Uzun pantolon giyebilirsiniz, çorabı pantolonun üzerine çekmek doğru bir uygulama."