Kene AIDSten bile tehlikeli
Abone olHekimler arasında da kene paniği başladı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı nedeniyle sağlık personeli arasında korkunun söz konusu olduğunu iddia etti.
Yıldız, Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesindeki ''Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'' konulu konferansında, hastalığa neden olan virüsleri taşıyan kenelerin bahar aylarında itibaren aktif hale geldiklerini söyledi.
Kenelerin ekim ayı sonuna kadar tehlikeli olabileceklerini ifade eden Yıldız, bu nedenle gelecek aylarda çok ciddi vakalarla karşılaşılabileceğini kaydetti.
Virüsün yüzde 60-70'inin kene ısırığı sonucu bulaştığına işaret eden Yıldız, bugüne kadar Türkiye genelinde 167 vaka bildirildiği, bunlardan 13'ünün yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Bu yıl yaklaşık 400-500 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakası beklendiğine dikkati çeken Yıldız, ölümlerin genellikle hastalığın ikinci haftasının sonunda görüldüğünü bildirdi.
Hastanelere başvuran hastaların hızla izole edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, şunları anlattı:
''Hastanın izolasyonu demek takip edilmemesi anlamına gelmez. Biz dün böyle bir sorun da yaşadık. Saat 17.00'de başvuran hastaya 20.00'ye kadar herhangi bir girişim yapılmamıştı. Çünkü, sağlık personeli arasında ciddi bir panik ve korku da söz konusu. Tabii ki hekimler, personel öncelikle kendini koruyacak, ama yeterli önlemler alındıktan sonra hastalara hızla müdahale etmek gerekir. Çünkü, özellikle ağır olguların hızla kaybedilebileceğini söyleyebiliriz.''
Şüpheli sağlık personelinin de 2 hafta takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, ''Türkiye'de 2007 yılı itibariyle 5 sağlık görevlisine bu hastalık bulaşmış ve bunlardan 2'si kaybedilmiş. Toplumda kene ile temas sonrası ortaya çıkan mortalite (ölüm riski) yüzde 4-5 civarındayken, sağlık çalışanlarına temas söz konusu olduğunda bu oran yüzde 40. Bu gerçekten yüksek bir rakam'' dedi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın AIDS'ten daha tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Yıldız, kene larvalarının şuan yerde olduğunu bu nedenle sürekli hareket halinde olunması ve yerlere oturulmaması gerektiğini kaydetti.