Kendini havada tamir edebilen uçak kanadı
Abone olİngiliz bilim adamları, hasar gördükten sonra kendini havada tamir edebilen uçak kanatları üretti.
Independent gazetesinin haberine göre, Bristol Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı, karbon fiber kompozit malzeme kullanarak uçuş sırasında kendini tamir edebilen uçak kanadı yaptı.
Çalışmayı yapan ekipten Profesör Duncan Wass, üniversitedeki uzay mühendisleriyle yürüttükleri çalışmada, uçuş sırasında uçağın kanatlarında ve gövdesinde meydana gelen küçük çatlakları önlemenin bir yolu olup olmadığını araştırdıklarını söyledi.
Ekibin geliştirdiği teknoloji sayesinde uçağın kanatlarında kullanılan karbon malzemeye gözle görülemeyecek boyutta mikroküreler ekleniyor. Bu küreler katı bir cisme çarpmaları durumunda kırılarak tamir edici bir sıvı salıyor. Sıvı, hasar gören yüzeydeki çatlakların içine sızıyor ve kimyasal bir tepkimeye girerek sertleşiyor. Sertleşen malzeme, böylece eskisi kadar güçlü hale geliyor.
Wass, bu teknolojiyi geliştirirken, yaralandıktan sonra kanayan ve ardından kabuk bağlayan insan cildinden ilham aldıklarını belirtti. Tamir süresinin, dışarıdaki havanın sıcaklığına göre değişeceğine işaret eden Wass, sıcaklık arttıkça bu sürenin kısaldığını kaydetti.
Benzer teknolojinin çatlayan cep telefonu ekranları, raketler, yüksek performans bisikletlerinin tekerlekleri için de kullanılması bekleniyor.
Bu teknolojiyi mümkün kılan ilk keşif, 2001'de kendini tamir edebilen plastik yapılmasıyla ortaya çıkmıştı. Aynı ekip, geçen yıl da üç santimetreye kadar boşlukları doldurabilen polimer üretmişti.