Kendi kendini onaran asfalt yapıyorlar

Abone ol

Hollandalı araştırmacılar, sadece yolların kendilerini onarmalarını sağlamakla kalmayacak, elektrikli arabaların menzil problemine de yardım edebilecek bir çözüm buldular.

Hollanda Delft Üniversitesi'nden Erik Schlangen'in söylediğine göre iletken çelik lifleri ve bakteriler ile yoldaki küçük çatlakları onaracak ve üzerindeki elektrikli arabalara enerji gönderecek bir kendini tamir eden asfalt planı bulunmakta. Yapılacak testler, kavşaklarda duran araçları şarj etmeyi ve menzillerine ufak da olsa bir yardımda bulunmayı hedefliyor.

Tabi ki bütün bu planın çalışması için pek çok zorluğun aşılması gerekiyor. İyileştirme süreci, hem asfaltta hem de liflerde yeterince sıcaklık yaratacak bir makineye ihtiyaç duyuyor. Tabi ki araçların şarj edilebilmesi için de çelik liflerden elektrik geçmesi ve araçların kablosuz şarj mekanizmaları ile donatılmaları gerekecek. Schlangen'in tahminlerine göre bu süreç, ek ekipmanları saymazsanız bile %25 daha fazla masraf anlamına gelmekte.

Ancak bu yöntemin başarılı bir şekilde çalışması durumunda hem şehir alt yapısına hem de sürücülere faydası, başlangıç masrafından çok daha büyük olabilir. Asfaltın sürekli olarak bozuluyor olması yolların düzgün bir şekilde tutulmalarını pahalı ve zaman harcayan bir işlem haline getirmekte ve bazı durumlarda, şehirlerin onarım çalışmalarına başlatmalarını bile zorlaştırabilmekte. Schlangen, bu yöntemin yol ömrünü iki katına çıkartabileceğine ve bakım masraflarını ciddi bir ölçüde düşürebileceğine inanıyor. Bu durum da yan yolların bile kalitesini ciddi bir şekilde arttırabilir. Ayrıca ışıklarda bekleyen yeterince elektrikli araç olursa fazladan şarj noktalarına olan ihtiyaç da azalabilir.

Testlerin ne zaman başlayacağı kesinleşmiş değil ancak Hollanda'da 2010 yılından beri kendini tamir eden asfalt deneyleri bulunmaktaydı.

yol
Günün Önemli Haberleri