Kenan Işık ADAY mı?

Abone ol

Ak Parti'nin Kadıköy Belediye Başkanlığı için Kenan Işık adı geçti. Işık ne dedi?

2009’da yapılacak yerel seçimlerin hazırlığı bu yıldan başladı. Seçim startını şimdiden veren üç büyük parti, kendilerine zaferi getirecek “iddialı adaylar” üzerinde kafa yoruyor. Ak Parti'nin Kadıköy adayları arasında Kenan Işık'ın adı geçiyor.

İşte partilerin yerel seçim stratejisinde öne çıkanlar:

AK PARTİ'NİN ADAYLARI

 SON KARARINIZ MI? 

 AKP, özellikle İstanbul’daki CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçelere kamuoyunun tanıdığı işadamı, sanatçı adaylarla seçmenin karşısında çıkmaya hazırlanıyor. Bu sürpriz isimlerden birisi İhsan Kalkavan. Fethullah Gülen’ne yakınlığıyla bilinen Kalkavan’ın adı, Beşiktaş için geçiyor. Beşiktaşlı olan ve Beşiktaş Denizcilik Şirketi’nin sahibi Kalkavan, ilçenin sevilen isimleri arasında. CHP’nin Kalkavan’ın karşısına Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’la çıkıp çıkmama konusu ise henüz netlik kazanmadı. DSP ise, CHP’nin İstanbul politikasına önemli hizmetlerde bulunan, Ayfer Atay’a, aday olması için teklif götürdü. AKP’nin bir diğer sürpriz adayı ise, Kadir Topbaş’ın sanat danışmanlığı görevine getirilen tiyatro sanatçısı Kenan Işık. AKP, sosyal demokrat seçmene sahip Kadıköy’e Işık’ı aday göstermeye hazırlanıyor. Ancak Kenan Işık bu iddiları doğrulamadı ve "bana teklif gelmedi, gelse de kabul etmem" dedi. Ancak siyasetin ne getirip götüreceği belli olmaz.

CHP'NİN ADAYI AYNI

CHP’nin de, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile yola devam edeceği güçlü bir ihtimal. Üsküdar’da AKP adayları arasında ise, Emine Erdoğan’ın ağabeyi Hasan Gülbaran’ın damadı Göksel Gümüşdağ yer alıyor.

İZMİR’E GÖÇMEN KARTI

İzmir’in çağdaş, dışa dönük ve modern kentli kültürünü dikkate alan AKP, kentteki göçmen nüfusun etkisini de hesaplayacak. Geçmişte başkanlık yapan Ahmet Piriştina, Burhan Özfatura gibi isimlerin de Makedon göçmeni olmasını göz önönde tutan AKP bu çerçevede, CHP’den AKP’ye geçen İzmir Milletvekili Erdal Kalkan’a çok sıcak bakıyor. Kalkan’ın aydın, ressam, sol kökenli ve sevilen kimliği, adaylık şansını artırıyor.

ANKARA'YA BİR TİRYAKİ

AKP’de, Başkent’te en güçlü isim olarak Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ismi telaffuz ediliyor. Tiryaki’nin kentsel dönüşüm ve metro çalışmalarına ağırlık veren bir slogan benimseyeceği belirtiliyor.

DİYARBAKIR'A İSLAMCI KÜRT

Kürt kökenli ve kentin güvenebileceği bir adayla Diyarbakır’ı almayı hedefleyen AKP, kenti “Doğu’nun Paris’i yapacağı” sloganıyla yola çıkacak. AKP, DTP’nin Diyarbakır’daki gücünü kırabilecek adaylar üzerinde yoğunlaşırken, Altan Tan ve Şah İsmail Bedirhanoğlu isimleri öne çıkıyor. “İslamcı Kürt” kimliğiyle bilinen Tan, daha 13 yaşındayken Mücadele Birliği’ne katılmış bir isim. Tan, DTP’yi Kürtlerin ekonomik sorunlarına çözüm getirememekle eleştiriyor. Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bedirhanoğlu da, “Güneydoğu’da silah değil, şantiye istiyoruz” diyor. 

CHP'NİN ADAYLARI:

İDDİALI VE SEVİLEN

Seçimlere “iddialı ve sevilen aday” parolası ile hazırlanan CHP de, mevcut ve başarılı belediye başkanlarının korunması görüşü de ağırlık kazanıyor. İzmir’de, Aziz Kocaoğlu ile “bir dönem daha” gidilmesi beklenirken, İzmir örgütü ve il milletvekillerinde ise Kocaoğlu’na ilişkin, “Aziz Başkan maalesef yaptığı önemli işleri iyi anlatamıyor, iyi pazarlayamıyor. Kampanyada ise bugünkünden çok fazla efor sarf etmesi gerekir” tespiti de yapılıyor.

ANKARA’DA İKİ SEÇENEK

Başkent Ankara’da da CHP açısından adayı isimlendirme güçlüğü yaşanıyor. Geçen seçimin adayı Yılmaz Ateş’in yine “istekli” olduğu belirtilirken, çok daha istekli olan Gaziantep eski milletvekili Mustafa Yılmaz’ın ismi ön planda.

AKP’nin gözünü diktiği Çankaya için ise aday bolluğu var. Mevcut Başkan Muzaffer Eryılmaz’ın yanı sıra, geçmişte bu koltukta oturan Haydar Yılmaz ve Doğan Taşdelen ile Ürgüp Belediye Başkanlığı’nı bırakarak Nevşehir 1. sıra milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Bekir Ödemiş ilk akla gelenler. CHP kulislerinde, Adana Büyükşehir için mevcut Başkan Aytaç Durak’ın transfer edilmesi için girişimlerin yapılabileceği öne sürülüyor. Sefa Sirmen’in yeniden Kocaeli’nde aday gösterileceği konuşuluyor.

MHP'NİN ADAYLARI

YILLARIN İL BAŞKANI

MHP’de büyükşehir adaylarını bizzat Bahçeli’nin belirlemesi bekleniyor. Bahçeli, adı şaibeye karışmamış, sevilen ve başarılı olabilecek isimleri büyükşehirlere aday yapmayı planlıyor. Ankara ve İstanbul için henüz bir isim öne çıkmazken, İzmir’de uzun süredir il başkanlığını sürdüren Musavvat Dervişoğlu’nun aday olması bekleniyor.

Kaynak: AKŞAM


Günün Önemli Haberleri