Kemik uzatan yerli protez tasarlandı
Abone olKONYA'da Makine Mühendisi Halil İbrahim İmiroğlu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli proje kapsamında, çene, el ve ayak kemiklerinin uzatılması tedavisinde kullanılan protez tasarladı.
Çene, el ve ayak kemiklerinin uzatılmasında kullanılacak
protez tasarlayan Makine Mühendisi Halil İbrahim
İmiroğlu, "Dünyada bu tarz protez yapan iki büyük firma vardı.
Biz bu konuda dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Bu protezi
benzerlerindeki eksik yanları dikkate alarak
tasarladık.
Benzerlerinde çene, el ve ayağın dış kısmında protezi tutan büyük iskeletler mevcut. Tasarladığımız protezde bu durumu minimize ettik. Yani fiziksel olarak hastada kötü görünebilecek bir iskelet yapısı yok" diye konuştu.
“ENFEKSİYON RİSKİ ÇOK DAHA DÜŞÜK”
Protezde emsallerine göre enfeksiyon riskinin çok daha düşük olduğunu vurgulayan İmiroğlu, "Diğer protezlerde uzatma sırasında kemik aksında kayma meydana gelebiliyor. Bizim yaptığımızda ise kilitli plak sistemi olduğu için kemik aksında herhangi bir kayma meydana gelmiyor" bilgisini paylaştı.
Protezi TÜBİTAK desteğiyle tasarladıklarını, KOSGEB desteğiyle
de seri üretimine başladıklarını anlatan İmiroğlu, uluslararası
patent için başvuru yaptıklarını, onu da en kısa zamanda
alacaklarını bildirdi.
HASTANIN YAŞAM KONFORU ARTIYOR
Hastaların kemik uzatma tedavisi sonrasında normal hayatlarına 4-5 ayda devam edebildiklerine işaret eden İmiroğlu, şunları söyledi:
"Hastalar, kemiğin sertleşmesi için vücudun dışarısına uzanan aparatla yani iskeletle gezmek durumunda kalıyor. Ancak bizim ürettiğimizde bu durum ortadan kalkıyor. Böylece hastanın yaşam konforu artıyor. Diğer kemik uzatma protezlerinde çene ile el ve ayak kemiklerine takılan protezler tamamen farklı tasarımlarda. Bizimkinde ise tek tasarım 3 bölgede de kullanılabiliyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından bu protezin ödemesi de yapılıyor. İthal uzatma protezlerin fiyatı, bakanlığın ödediği miktardan çok daha yüksek olduğu için hastalar bunu parayla almak durumunda kalıyor. Ya paranın tamamını ödüyor ya da tedavisinden feragat etmek zorunda kalıyor."
DAHA ÖNCE ALMANYA VE ABD'DEN ALINIYORDU
İmiroğlu, bu tür çalışmalarla sağlık sektöründe ithalatı azaltmaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Teknik olarak birçok üstün özelliğe sahip protezimize benzer ürün üreten iki büyük firma var. Bunlar da Almanya ve Amerika'da. Ancak kaliteli olduğu için bizim ürünümüzün daha fazla tercih edileceğine inanıyoruz. Bu pazarda artık en büyük firmalara da çok ciddi rakip olacağız. Yani sektörde söz sahibi olacağız. Protezimiz bir ay içerisinde sektörde kullanılacak" değerlendirmesini yaptı.