Kemal Gürüz'e o pankartı sordular

Abone ol

İkinci Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında söz döndü dolaştı ve 'Ordu Göreve' pankartına geldi

İkinci Ergenkon Davası'nın bugün görülmekte olan duruşmasında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, dünya görüşü olarak taban taban zıt olduğu kişilerle aynı davadan yargılandığını söyledi

İkinci ''Ergenekon'' davasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen bugünkü duruşmasında savunmasını yapan Gürüz, yüzlerce kişiyle birlikte aynı örgütün üyesi olmakla yargılandığını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, TÜBİTAK Başkanlığı ve 1995-2003 yılları arasında da 2 kere olmak üzere YÖK Başkanlığı yaptığını belirten Gürüz, bu davada adı geçen şahsen tanımadığı kişileri bu görevleri nedeniyle bildiğini anlattı. Gürüz, iddianamede irtibatlı olduğu iddia edilen kişilerin hiçbiriyle herhangi bir örgütsel bağının olmadığını savunarak, ''Dünya görüşüm ve hayata bakışım, bu davada yargılanan diğer sanıklarla taban tabana aykırıdır. İçine kapalı otantik yapıya sahip, tam bağımsızlığa değil, küresel sistemde karşılıklı bağımlılığa inanırım. İnsan haklarına dayalı katılımcı demokrasiden yanayım. Seküler manada din ve vicdan özgürlüğüne inanırım'' dedi.

Düşüncelerini çekinmeden dile getirdiğini ifade eden Gürüz, şunları kaydetti:

''Silahlı terör örgütünün üyesi olmam mümkün değildir. Ergenekon örgütünün varlığından dahi haberdar değilim. Haberim olsaydı, kendi yetkimde gereğini yapar ve ihbarda bulunurdum. 2003 yılından beri emekli olarak yaşamımı sürdürürken bile yasaların dışına çıkmadım. Yüksek öğretimin en alt ve en üst kademesinde görev yaptım. 81 bildiri, makale ve kitap yazdım. Bunları 36'sını YÖK'ten ayrıldıktan sonra yazdım. Bilim, teknoloji ve yüksek öğretim konularıyla ilgilenmeyi sürdürmemden daha doğal ne olabilir? Bu nedenle başka işlerle uğraşabilecek vaktim bile yoktu.

Telefon görüşmelerimde ne bir eyleme atıf vardır, ne de görüşmelerde darbe sözü geçmektedir. Toplu eylemlere katıldığıma ilişkin iddianamede bir delil yoktur. Teşebbüs etmek bir yana, bu tür eylemleri aklımdan dahi geçirmediğim için suçlu olduğuma dair tek bir emare dahi yoktur. Ergenekon konusundaki bilgi sahipliğim bu davayla ilgilidir. Beraatımı talep ediyorum.''

'ORDU GÖREVE' PANKARTI

Çapraz sorgusu yapılan Kemal Gürüz'e Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Ankara'da 25 Ekim 2003 tarihinde düzenlenen "Cumhuriyet'e Saygı" yürüyüşünde açılan "Ordu göreve" yazılı pankartı sordu. Gürüz savunmasını yaptı

Gürüz, o dönem Ankara Üniversitesi rektörü olan Nusret Aras'ın kendisini arayarak bu yürüyüşe davet ettiğini belirterek, "Yürüyüşü düzenleyen Ankara Üniversitesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği. Nusret Aras'ın ısrarlı daveti üzerine yürüyüşe katıldım. Arkada pankart açılmış. Benim haberim olmadı. Pankart açanlar yargılanmış. Beraat etmişler. Pankartı açanlar Türk Solu diye bir derginin etrafında toplanan bir grupmuş. Benim aleyhime yazılar yazdılar" dedi.

"ŞENER ERUYGUR'LA GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ?"

Hilmioğlu, Jandarma Genel Komutanlığında bazı rektörlerin katıldığı yemekli toplantıda, 25 Ekim 2003 tarihindeki söz konusu yürüyüş kararının alındığının iddia edildiğini hatırlatınca Gürüz, Jandarma Genel Komutanlığındaki toplantıdan haberi olmadığını ifade ederek, "Israrlı davetleri kıramadığım için yürüyüşe gittim. Gösteri ve yürüyüşlere katılmaktan haz etmem" diye konuştu.

Gürüz, Nusret Aras'ın Rektörler Komitesi toplantısında bütün rektörleri bu yürüyüşe davet ettiğini belirterek, "Bu yürüyüşle YÖK'ün alakası yoktur. Rektörler Komitesinde, rektörler neyi uygun görüyorlarsa onu söylerler, faaliyetlerini bildirirler" dedi.

Başkan Hasan Hüseyin Özese, Nusret Aras'ın davetinin öncesinde ve sonrasında Jandarma Genel Komutanlığındaki toplantıya katılıp katılmadığını, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur ile görüşüp görüşmediğini sordu. Gürüz de, bu toplantıdan iddianame çıktıktan sonra haberdar olduğunu kaydetti.

Günün Önemli Haberleri