Internet Haber Mobil Uygulama
Internet Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Internet Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Yanlış okumadınız, ‘’Kedi-köpek eti yiyen İsviçreliler..’’
Bu yazının başlığı ‘Kedi-köpek eti yiyen Çinliler’ olsaydı büyük ihtimal başlığı okuyup geçecektiniz ama Avrupa’nın göbeğinde en medeni ülke olarak addedilen İsviçre olay mahali olunca şaşkınlık diz boyu. Kedi-köpek eti tüketildiği iddiasıyla ülkede başlatılan kampanya için parlamentoya sunmak üzere 16 bin imza toplandı. Hayvan hakları koruma kuruluşu SOS Chats Noiraigue’nin kurucusu ve başkanı Tomi Tomek’in açıklaması ise yenilir yutulur cinsten değil. Tomek; ‘İsviçre nüfusunun yaklaşık üçte biri kedi veya köpek eti yiyor’’ açıklamasında bulunuyor…
Hemen hemen her İsviçrelinin evinde kedi-köpek beslemesi ve bu hayvanların, ailenin kızı-oğlu olarak benimsenmesi bir tarafa, kedi-köpek fotoğraflarını her açıdan çekip birbirlerine mutlulukla gösteren tipik İsviçreliler nasıl oluyor da, en sevdikleri varlıkları kesip yiyebiliyorlar? Asıl konu bu sanırım…
Hayvanların, dünyanın en koruyucu yasalarından faydalandığı ülke olan İsviçre’de hayvanlar için avukatlık müessesesi de bulunuyor. Yine hayvan hakları yasasına göre, hayvanlara kötü muamele durumunda kantonlar ceza davası açmalarını da öngörüyor.
Hayvan hayatının insan hayatından daha önemli olduğu ülkede, bir İsviçreli komşusunun köpeğini evden çıkarmadığına şahit olursa, komşusunu çok rahatlıkla şikayet edebiliyor ve buna hakkı var. Aşıları, veterineri,kontrolleri, zartı zurtu sorumluluklarını ise eksiksiz yerine getiriyorlar…
Peki, hal böyle iken, yani, hayvanlar ailenin bir ferdi olarak bu kadar benimsenirken ve hayvan hakları dahi yasalarda yer alırken nasıl oluyor da, İsviçreliler kedi-köpek eti yiyebiliyorlar..?
‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ Atasözü burada cuk oturuyor…
İsviçrelilerin, köpek eti yediği haberi 2012’de de basında ‘Köpek eti yiyen İsviçreliler’ başlığıyla yer almıştı. Dolayısıyla, konu basını daha önce de meşgul etmişti...
‘TheLocal Switzerland’ kaynağına göre, akşam yemeğinde köpek eti haşlayan İsviçreliler bu tadı gerçekten çok seviyorlar. Köpek eti genellikle ülkenin orta ve doğu kesimindeki dağlık ücra köşelerdeki küçük köylerde yeniyor. Kendi hayvanlarını kesip yiyen köylüler bunu ticaret için değil, sadece kendi sofraları için yapıyorlar.
1993’de bugün olduğu gibi, binlerce imzalık bir dilekçe hükümete iletilmiş ve ülkede kedi-köpek eti yenilmesinin yasaklanması istenilmiş, fakat hukukçular, bunun kişisel bir tercih olduğunu belirtip yasayı onaylamamışlardı.
Gelelim bugüne; yine aynı konu gündemde ve 16 bin imza parlamentoya sunuldu…
İsviçre’de bir çöp konteynırının dahi nereye konulacağına halk karar verir ve referandum sonuçları sizi asla ters köşe yapmaz, çünkü sonuç baştan bellidir. Buradan hareketle, toplanan 16 bin imzanın 1993’deki gibi onaylanmamış bir yasa önerisi olarak kalacağına emin olabilirsiniz.
İsviçrelilerin ilginç ve marjinal yapılarına devam edecek olursak, bundan bir kaç sene evvel yine ülkenin en çok okunan bir gazetesinde, İsviçreli kadınların yüzde 70’inin köpekleriyle tatmin olduğu haberini manşetten vermiş, konu gündemin ortasına oturmuş, bir çok yönden tartışılmıştı.
Kedi-köpek eti yiyen, köpekleriyle tatmin olan 1 toplumun çocukluğuna mı insek, n’apsak bilemedim ama, Müslümanların dini rütüeli olan kurban bayramlarında, Müslümanları ‘cani’ olarak yaftalayan, kurban bayramını vahşet’ olarak tanımlayan İsviçreli dahil tüm Avrupalılara,’ ‘bizimki vahşetse, sizin yaptığınız ne, hadi ateistler bunu da açıklayın..? demek istiyorum.
Kedi-köpek eti Güney Kore’de mi İsviçre’de mi daha çok tüketiliyor?
Royal SPCA Asya bölge temsilcisi Paul Littlefair’e göre Çin’de yılda 6-8 milyon civarı köpek yeniyor. Kedi ve köpek yemek Çin’de çok rastlanan bir olay olmasa da bazı bölgelerde halen görülüyor. Çin’de köpek etini daha çok yaşlılar tüketirken, köpek eti yemenin en büyük sebeplerinden bir tanesi yüksek protein içermesi ve kış aylarında sıcaklık vereceği inancı.
Yenilen kedi ve köpeklerin büyük çoğunluğunun kaçırılan ya da sokakta bulunan evcil hayvanlar olduğu belirtiliyor.
Günümüzde Güney Kore’de köpek etinin yerine gelecek olursak, 2008 yılında orta ve yaşlılarla yapılan bir ankette,’köpek eti yiyormusunuz, sizce bu yasallaştırılmalı mı?’ sorularına verilen cevap %70’Evet %30 Hayır cevabı çıkmış. Aynı soru gençlere yöneltildiğinde %49 Evet çıkıyor. Yine 2010 yılında aynı ankete başvurulduğunda orta ve yaşlılarda farklı bir sonuç çıkmazken, gençler arasındaki oranlarda epey bir değişiklik gözleniyor, Hayır oyu %65’lere fırlıyor.
Çıkan sonuç; gençler arasında köpek eti yenmesine tepkinin giderek artması.
Günümüzde Kore’de köpek eti yenme oranı azalmış ama köpek etinden yemek yapan restorantların olduğu ise bir gerçek. Kore’liler, ‘ben yemedim, ne de yiyen bir arkadaşım var ama yiyenler var biliyoruz’ noktasındalar…
Tüm bunlardan çıkan sonuç; Kore’liler köpek eti yiyorlar ama gençler köpek etine kesinlikle karşı çıkıyorlar, konuya aşırı duyarlılar ve köpekleri yemek yerine evcil hayvan olarak bakmayı tercih ediyorlar.
Ve sene 2014 İsviçre nüfusunun üçte biri kedi-köpek eti yemekle suçlanıyor, bakalım parlamentoya sunulan 16 bin imzaya cevap ne olacak?