Kedi karikatürüne ödül

Abone ol

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) ''2006 Basın Özgürlüğü Ödülü'' sahipleri belli oldu.

TGC'den yapılan açıklamaya göre, Büyük Seçici Kurul, Kişi Dalındaki ödülü Cumhuriyet Gazetesi Çizeri Musa Kart ile Eskişehir 3. Asliye Hukuk Hakimi Mithat Ali Kabaali arasında paylaştırırken, Kuruluş Dalındaki ödülü Türk Ceza Hukuku Derneğine verdi.

Büyük Seçici Kurul, Kişi Dalındaki ödülün, ''yargı sürecini de dikkate alarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ipliğe dolanmış kedi gibi gösteren karikatürüyle başlayan hukuk savaşımı nedeniyle tüm karikatürcüler adına'' Musa Kart ve karikatürün kişilik haklarına saldırı oluşturmadığına ilişkin ilk kararı veren Eskişehir 3. Asliye Hukuk Hakimi Mithat Ali Kabaali arasında paylaştırılmasını oybirliğiyle kararlaştırdı.

Büyük Seçici Kurul, Kuruluş Dalındaki ödül için de Türk Ceza Hukuku Derneği'nin Türk Ceza Yasası, Basın Yasası ve Terörle Mücadele Yasası'nın hem taslak, hem tasarı, hem de yasalaşma aşamalarında, ''ifade özgürlüğüne getirilen sınırlamaları bilimsel bir yaklaşımla ele alarak paneller, forumlar düzenlemiş olmasını, bilimsel yayınlar yapmasını, bu çalışmaları barolar ve gazetecilerle birlikte sürdürmeye özen göstermesini, bu nedenle halkın bilgilenme haklarına ve basın özgürlüğüne dikkati çeken yaklaşımını'' gerekçe gösterdi.

ÖDÜL TÖRENİ DOLMABAHÇE SARAYI'NDA

TGC, halkın bilgilendirme hakkı olan basın özgürlüğünü vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl birer kişi ve kurumu ödüllendiriyor. Ödüller, 1908 yılında İkinci Meşrutiyetin ilanıyla birlikte basın sansürüne gazeteciler tarafından ilk kez son verilişinin yıldönümü ve basın özgürlüğü için mücadele günü olarak anılan 24 Temmuzda sahiplerini buluyor. Bu yıl da 24 Temmuz 2006 Pazartesi günü saat 19.30'da Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe'de verilecek resepsiyonda ödüller sahiplerini bulacak. Aynı gece, Sürekli Basın Kartı taşımaya hak kazanan 79 TGC üyesine de anı plaketleri sunulacak.

BÜYÜK SEÇİCİ KURUL

Büyük Seçici Kurul, Türkiye Barolar Birliği adına avukat Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Genel Başkan Ercan Sadık İpekçi, İstanbul Üniversitesi adına İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Marmara Üniversitesi adına İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melda Cinman Şimşek, Türkiye Yayıncılar Birliği adına Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tüzüner, İletişim Araştırmaları Derneği adına Atilla Özsever, İletişim Mezunları Derneği adına Arif Esen, eski TGC başkanlarından Necmi Tanyolaç, Basın Özgürlüğü Ödülü alanlar adına gazeteci Altan Öymen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına Başkan Orhan Erinç ve Başkan Vekili Vahap Munyar'dan oluştu.

Günün Önemli Haberleri