KDV’de yeni dönem
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katma Değer Vergisi ile ilgili yeni düzenlemeleri açıkladı. <br/>Ankara’da düzenlenen toplantıda açıklama yapan...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katma Değer Vergisi ile ilgili yeni düzenlemeleri açıkladı.
Ankara’da düzenlenen toplantıda açıklama yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "KDV iade süreçlerinde etkinliği arttıracak, haksızlığı azaltacağız. Mükelleflerin KDV taleplerini online takip edecekleri sistem oluşturuldu. Mayıs ayından itibaren mükellefler KDV iadesini online izleme sistemi ile takip edebilecek" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ankara’da vergi düzenlemeleri ile ilgili değişiklikler konusunda düzenlenen basın toplantısında KDV’nin diğer gelişmiş ülkelerdeki gibi Türkiye için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu, KDV iadelerinin de büyük önem taşıdığını söyledi. Şimşek, 2013 yılında 124 milyar lira KDV tahsil edildiğini, bunun 23 milyar lirasının iade edildiğini belirtti. Şimşek, iade edilen KDV tutarının yüksekliğinin haksız ödemelerin önüne geçtiğini söyledi.
KDV uygulamalarını tek ve anlaşılır bir tebliğ haline getirdiklerini belirten Şimşek, yeni uygulamayla, mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi, haksız iadelerin önlemlerin giderilmesine yönelik önemli bir uygulamayı hayata geçirmiş olduklarını söyledi. Bakan Şimşek, ana hedeflerinin KDV iadelerini daha doğru, etkin ve hızlı bir şekilde iletmek olduğunu belirtti.
DÜZENLEME NELER İÇERİYOR ?
Bakan Şimşek yeni düzenlemenin neler içerdiğini ise şöyle açıkladı; "123 tebliğ bir tebliğ altında toplanıyor. İfadeler güncelleniyor ve konular örneklerle daha açık ve anlaşılır bir hale getirildi. Onarım, bakım, istisna maddeleri değişiyor. İstisna uygulamalarında genel husus ve esaslar açık bir şekilde ortaya konuldu. Tecil telkin kapsamına ilk kez tarımsal üretim yapanlar da girecek. Halen uygulamada olan hızlandırılmış iade süreci yumuşatılıyor. Bu kapsamda bilanço büyüklükleriyle ilgili dört kriterden üçünü sağlamış olması yeterli olacak. Çalıştırılacak işçi sayısı da 300’den 250’e düşürülüyor. Tebliğ çalışmasıyla daha fazla mükellefin yararlanılması isteniyor. Daha önce sadece imalat ve ihracat yapan şirketlerin yararlanabileceği indirimli teminat uygulaması tüm vergi mükelleflerine genişletiliyor. İndirimli teminat uygulaması sistemi kapsamında gerekli koşulları sağlayan mükellefler yüzde 100 teminat yerine yüzde 4 ya da yüzde 8 teminat göstererek alabilecekler. Bu şekilde vergi ve finansman yükünde hafifletilmeye gidilmek isteniyor. Bu çalışmayla mükelleflerin mağduriyetine yol açan tüm maddeler düzenleniyor. Mükelleflere delil serbestisi içinde yaptıkları işlemleri delillerle ispatlamalarına izin veriliyor. Özel esaslar kapsamından çıkış için net kriterler getirildi. Buna göre özel esas kapsamında sahte belge raporu beş yıl, sahte belge tespiti olanlar 4 yıl geçtikten sonra mücaratlarına gerek kalmadan kapsamdan çıkarılacaktır. Bu uygulamayla 150 bin mükellefin özel esaslar kapsamından çıkması bekleniyor. KDV iadelerine ilişkin, mükelleflerin KDV iade taleplerinin daha hızlı ve şeffaf şekilde yerine getirmek üzere Mayıs ayında KDV İade Sistemini internet üzerinden takip edilecek proje tüm Türkiye kapsamında hayata geçiriliyor. Bu sistemle iade dosyası adım adım takip edilebilecek. Bu sistemle birlikte bakanlığın tamamen şeffaflaşıyor elektronik ortamda KDV takip sistemiyle herkes adımları takip edilebilecek. Mükellefler vergi dairelerinin performanslarını da değerlendirilebilecek".
Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Şimşek, KDV oranlarında artış ya da azalma olmayacağını söyledi. Şimşek, "Gündemde vergi düzenlemesi ve vergi indirimi yok" dedi. Maliye Bakanı ayırca "Yeni tebliğ sonrası, KDV iadesinde hızlanma olur ama, miktarda bir değişim olmaz" ifadelerini kullandı.
(İHA)