K.Çekmecede rekor anket!

Abone ol

Seçime sayılı günler kaldı. Anketler az çok sonuçları belli ediyor. Küçükçekmece'de ise ilk sırada bir rekor oy oranı var.

İNTERNETHABER

NUR AKMAN

Başkan adaylarıyla söyleşimizde bu kez durağımız Küçükçekmece idi. Belediye Başkanı Aziz Yeniay ilçenin yönetimine bir kez daha aday. Geçen seçimlerde yüzde 50 gibi bir oy oranıyla seçilen Ak Partili Yeniay’a “Anket yaptırdınız mı?” diye soruyorum. “Evet” diyor. Sesi biraz kırgın çıkıyor… “Beklediğimizin altında çıktı” diye devam ediyor konuşmaya… Merakla sonucu söylemesini bekliyorum. Ve nihayet açıklıyor: “Yüzde 57!”… Bakıyorum, başkan şaka yapmıyor, gerçekten kırgın görünüyor… “Ne bekliyordunuz ki?” diyebiliyorum sadece…

AK PARTİ'YLE NASIL TANIŞTI?

Ben inşaat yüksek mühendisiyim. Mühendislik yapıyordum. 29 yaşındaydım. Yahya Bağış’la bir projede çalışıyordum. O mimar, ben mühendis… Ona Güngören Belediye Başkanlığı teklif edildi. O da bana birlikte çalışmayı teklife etti. Beni meclis üyesi yazmış… Bir baktım kendimi partinin içinde buldum. Biraz damdan düşme gelenlerden oldum. Kolay olmadı. Bir süre sonra icraatlarımızı görünce kabullenmeye başladılar. Yani 17 yıldır yerel yönetimlerin içindeyim. Belediye başkan yardımcılığı, başkan vekilliği ve Sayın Başbakan belediye başkanıyken büyükşehirde imar komisyonu başkanlığı yaptım. …  

Yeniay’ın bu seçimlerde beklediği oy oranı yüzde 90’mış… Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Bu çalışmadan sonra, Küçükçekmece’nin siyahtan beyaza döndüğü bu noktada hiç olmazsa yüzde 90 almam gerektiğini düşünüyorum. Bunu alamıyorsam kendimi sorguluyorum. Bu bir yerel yönetimdir. Hizmet odaklıdır. Burada siyaset yapmadım. Kimseye siyasi partisini sormadım. Siyasi partisi yüzünden ayrıcalıklı hizmet etmedim. Çekmece’nin yüzde 90’ı ‘evet gözle görülür bir değişiklik’ oldu diyor. O zaman neden oy vermiyor? Demek ki yeteri kadar güven ortamı oluşturamamışım…”


Yeniay’ın yaptırdığı ankette Ak Parti’nin oy oranı yüzde 57 civarında… Onun hemen ardından yüzde 20’lerle CHP geliyor ve daha sonra da yüzde 7 civarında bir oy oranıyla MHP ve yine yüzde 7 oranında bir oranla DTP geliyor… Kalanları ise kararsızlar ve diğer partiler oluşturuyor.


HİÇLİKTEN EN'LERE!

DİĞER SAYFADA


[PAGE]

VeYeniay’ın ‘siyahtan beyaza dönüştürdüm” dediği Küçükçekmece’ye yapılanları ve yapılacakları konuşmaya başlıyoruz:

KÜÇÜKÇEKMECE'NİN HİÇBİR ŞEYİ YOKTU

- 5 yıl önce siz göreve geldiğinizde nasıl bir Küçükçekmece vardı?

5 yıl öncesinin Küçükçekmecesi hemen hemen hiçbir şeye sahip olmayan bir ilçeydi. Sinema salonu, tiyatro salonu, kültür merkezi, alışveriş merkezi, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, parkları, altyapısı olmayan, ulaşımı yetersiz olan bir ilçeydi. Gölü kirletilmiş, gölünün kenarına inilmeyen, inilemeyen bir Küçükçekmece vardı. Her şeyin illegal olduğu, illegal yapılaşmanın olduğu, kaçak bir Küçükçekmece vardı. Bununla birlikte Türkiye’nin en borçlu belediyesiydi. Daha da kötüsü tüm gelirleri cari harcamasını karşılayamıyordu.

- Hem hiçbir şey yapılmamış, hem de bu kadar borç nasıl yapılmış?

SSK Primleri ödenmemiş, vergiler ödenmemiş, iller bankası payları ödenmemiş. Bunlar üst üste birikmiş. Müteahhit alacakları bir taraftan, işçi alacakları bir taraftan… Ben göreve geldiğimde 3 aylık işçi maaşları, 2 yıllık da ikramiyeleri duruyordu. Bize seçim öncesi verdikleri borç rakamları 30-32 trilyon lira kadardı. Göreve geldikten sonra 119 trilyon borç olduğunu öğrendim. Ama bunlar geçmişte kaldı.


TÜRKİYE'NİN EN MODERN KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

Peki siz göreve geldikten sonra ne oldu?

Devrim oldu Küçükçekmece’de. 313 projenin bittiği bir dönem yaşandı. Dolayısıyla da 5 yılda 2,5 katrilyonluk bir yatırım yapıldı.

Yeşil alan 100 bin metrekareydi. Şu anda 2,5 milyon metrekareye çıktı. 25 katlık bir artış… 50 yılda 100 bin metrekare, 5 yılda 2,5 milyon metrekare…

5 yıl önce faaliyette olan kültür merkezi yokken, şu an Halkalı Kültür Merkezi’miz faaliyette… Cennet Kültür Sanat Merkezi’miz şu anda Türkiye’nin en modern tiyatro salonunu bünyesinde bulundurmaktadır. Bu 8 ay önce bitti, şu anda devrede… Bir hafta sonu Sefaköy Kültür Merkezi devreye giriyor. O da İstanbul’un en moderni…

BEN DEĞİL, HALDUN DORMEN SÖYLÜYOR

Neye göre “en” iyi, “en” modern?

Bu “en”ler benim ifadem değil… Haldun Dormen’in ifadesi… Çünkü o iki kültür merkezinde de sahne aldı. Bir hafta sonra Sefaköy’de sahne alacak. Sahneleri görünce “Bu tip salonlarla ilk defa karşılaşıyorum. Biz bunların bir tek Avrupa’da olabileceğini zannederdik” dedi.


EN TEHLİKELİ YATIRIM
DİĞER SAYFADA

[PAGE]

BİR HAFTADA 18 OYUN

Özel tiyatrolara mı kiralıyorsunuz sahneleri?

Hayır kendimiz tiyatro yapıyoruz. Özel tiyatrolardan hizmet satın alması yapıyoruz. Şu anda Haldun Dormen, Can Gürzap, Yıldız Kenter, Ali Poyrazoğlu ve birçok tiyatro sanatçımızdan hizmet satın alıyoruz. Şu anda haftada 12 oynanıyor. Bir hafta sonra 18’e çıkacak. 9 yetişkin, 9 çocuk… Şu anda şehir tiyatrolarını ve özel tiyatroları saymazsak kamu eliyle, belediye eliyle işletilen toplam tiyatrolardan daha fazla tiyatro bizde oynanır hale geldi.

SABAH 6'DA TİYATRO KUYRUĞU BAŞLIYOR

Neden bu kadar çok kültür sanata yatırım yaptınız? Pek alışıldık bir durum değil!

Bizim hedefimiz çağdaş bir kente ulaşmak… Bunun olmazsa olmazı ulaşımı altyapısı, sanat ve kültür çalışmaları, peyzajının olması… Ama yetmez, çağdaş kentliyi de oluşturmak gerekiyor. Bu da eğitimle, kültürle, sosyal yaşam biçimini oluşturmakla olur. Vermeden alamazsınız. İnsanların kalabalıklar içinde yaşaması kentin olması için yetmiyor. Bunun yolu da sosyalleştirmekten geçiyor. Sadece kültür merkezlerini yapmak yetmiyor. Sadece Cennet Mahalesi’ndeki “Cennet Kültür Merkezi”ne 8 ayda dokunan insan sayısı 70 bini geçti. Tiyatrolarımız yüzde 100 dolulukla çalışıyor. Ücret 3 lira yetişkin, 1 lira çocuk… Sembolik olarak bir rakam alınıyor. Tiyatroların oynanacağı gün sabah saat 6’dan itibaren kültür merkezinin önünde kuyruk oluşuyor.

7 BİN 500 ÖĞRENCİYE ÜCRETSİZ EĞİTİM

Sadece tiyatro faaliyeti mi var?

Hayır eğitime de çok önem veriyoruz. Cennet Kültür Merkezi’nde şu anda 7 bin 500 öğrenci var. Bale, keman, piyano, saz, ney, diksiyon dersleri veriliyor… Tamamen ücretsiz… Ayrıca bilgisayar, yabancı dil eğitimi ve etüd sınıfı da var. Klüpler de var.

Sefaköy’de kayıtlar bir hafta önce başladı 4 bini geçti. Bir hafta sonra 10 bine ulaşacak. 10 bin öğrenci de Sefaköy’de eğiitmi alacak. Bir hafta içinde eğitim başlıyor.

Halkalı’da da 2 bin öğrenci var. Bilgi evleriyle birlikte 35 bin öğrenciye ulaşmaya çalışıyoruz. 35 bin öğrenciyi, bilgiyle sanatla bilimle kucaklaştırıyoruz.

SANAT TEHLİKELİ BİR YATIRIMDIR

Aziz Bey kültür sanat yatırımları “tehlikeli” yatırımlardır. Bu hizmetleri alan insanlar geri dönülmez bir şekilde değişirler, dönüşürler, gelişirler. Her konuda kafa yorarlar. Fikir üretirler. Hatta sonunda kendine o faaliyetleri getiren insanları bile alaşağı edecek fikir gücüne erişirler. Neden bu tehlikeli işe kalkıştınız?

Tabii ki biliyorum. Üstelik bunun için talep yaratıyoruz. Bundan sonraki noktada şunu biliyoruz. Halk bizi çok zorlayacak. Verdiğimizle yetinilmemeli… Ya da bunlar bir lütuf  olmamalı… Bir hak olmalı… Bunu benden istemeli… Ben derken yöneticiden bahsediyorum. Ben bugün varım, yarın yokum. Ama Küçükçekmece’de bundan sonra belediye başkanlığı yapmak çok zordur. Eski Küçükçekmece yok. Beklentileri çok yüksek olan bir halk var. Bundan sonra belediye başkanlığı yapmak her babayiğidin harcı değildir. Halk rahat bırakmaz. Neyin hak, neyin insiyatif olduğunu çok iyi biliyor. Bu hakların geri dönüşü söz konusu değil.

PARA GETİREN YATIRIMLAR! 80 BİN İNSAN İŞ SAHİBİ OLACAK!
DİĞER SAYFADA

[PAGE]

Diğer yatırımlardan da söz edelim?

SAĞLIK?

- İlçede 5 yıl önce 80 bin kişiye bir sağlık ocağı düşerken, şu anda 30 bin kişiyi bir düşüyor. İlçede bir hastane bile yokken, şu anda bir kardiyoloji hastanesi var. 5 altı ay sonra da İstanbul’un ikinci en büyük hastanesini açacağız 544 yatak kapasiteli dev bir hastane…

- Tek tekstil teknoparkının açılışını yapacağız. Halkalı’da tekstilin silikon vadisini yapacağız. AB kredisiyle yaptık. Türkiye’yi bundan sonra teksilde sıçratacak. Nano teknolojiden bahsediliyor… Artık tüm bunlar Türkiye’de geliştirilecek…

Aynı kültür sanat gibi sporda da 35 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyorum. Şu anda 5 bin seviyesindeyim. Spor okularını ve süreklilik arzedecek şekilde ihtisas klüplerini yaygınlaştıracağım… Projemiz de hazır zaten… Göreve geldiğimizde hiçbir şey yoktu. Şimdi iki olimpik yüzme havuzu var. Bir stadyum var. Bununla birlikte 3 profesyonel sahamız var. 9 kapalı spor salonumuz var. Ve çok amaçlı salonlarımız var. 43 tesise ulaştık. 15 civarında daha planladığımız tesis var. Merkezler tamamen halka açık. Sabah 8 akşam 5 ücretsiz. Akşam 5’ten sonra cüzi bir ücret var. Okullarımızın kapalı spor salonlarını da halka açtık. Onlar da da salon sporları, pilates, fitnes konusunda yardım alarak spor yapıyorlar. Bir ilçe düşünün ki 70 bin gencini kültürle, sanatla, sporla, bilimle buluşturup eğitsin… Böyle bir ilçenin gençlerinin sadece o ilçeye değil, yaşadığı şehre ve ülkeye neler yapabileceğini kestirebilir misiniz?

DEPREM

Tüm envanter çalışmalarını tamamladık. 53 bin 800 binaya baktık. Meclis’ten bir karar bekliyoruz. Bölgenin yüzde 60’ı kaçak yapıdan oluşmuş. Onu güçlendirmek için ruhsat veremiyoruz. Bunu ruhsatlandırmak gerekiriyor. Finans nokatsında birtakım fonlara ihtiyaç var. Yine bunlar için de TBMM kararları gerekiyor. Faizsiz bir kredilendirmeye gidiliyor ki vatandaş bunun altından kalkabilsin. 15 yılda sıfır riskli bir kent haline getirmek istiyoruz.

40 BİN KİŞİLİK DEV ARENA

Para getirecek projeleriniz neler?

Türkiye’nin en büyük arenasının temellerini atacağız. 40 bin kişilik dev bir gösteri merkezi olacak burası. Dolayısıyla da bu arenayla birlikte 2010 Kültür Başkenti İstanbul’un bütün aktiviteleri buraya alınmış olacak. 6 bin kişilik Anfi tiyatromuz da yapılacak. Küçük çekmece bir kültür ilçesi haline gelmeye başladı. Bununla birlikte söyleşiler, sergiler, hızlı bir şekilde devam ediyor.

80 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK

Disneyland’ın durumu nedir?

3 yıl içinde Halkalı bölgesinde devreye girecek. O zaman bölge günde 10 bin ziyaretçi alacak. Bunun yaklaşık 4 milyonu turist olacak. Bu insanların ilçede konaklanması, ağıralnması ciddi katma değer sağlanacak. Önümüzdeki 15 yıl içinde 80 bin insanımıza aş ve iş üretmeyi hedefliyoruz. 10 yıl içinde onlarca 5 yıldızlı otel, plaza ve ofis gelecek. Çünkü altyapılar bitti. Yatırımcılarla buluşma zamanı… Daha şimdiden 5 tane 5 yıldızlı otel talebi var…

Küçükçekmece kaçak yapılaşmanın da en çok olduğu ilçelerden biriydi…

5 yılda kaçak yapılaşmayı önledik. Planlı bir dönem başladı. Diğer bir partinin adayı ‘ben gelirsem kaçak inşaatları serbest bırakacağım’ diyor. Artık bunların konuşulmaması gerekiyor. Artık kaçaktan göçekten bahsederek prim elde etmek ayıp ötesi bir şeydir. Bu insanları akıl hastası olarak bir yerlere kapamak lazım.. Bir defa kaçak inşaat yaptırmak o ilçeye, o ülkeye ve o insana en büyük ihanettir.

Günün Önemli Haberleri