Kaz Dağlarında siyanür yokmuş…

Abone ol

Bakanlık Meclis’e rapor sundu: "Kaz Dağları'nda altın aranırken siyanür kullanılmadı."



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Enerji Bakanlığı; Bergama Dosyası’nı Meclis’e sundu:
-Bergama’da siyanürle altın aranmadı.
- Altın üretiminde siyanür kullanımının gerçekleştirildiği şartlarda havadaki siyanür miktarının içilen bir sigara dumanındaki miktardan bile az.
- Bergama'da atık havuzundaki siyanür miktarı ABD'de içme suyunda bulunmasına izin verilen miktara eşit. Yani, litrede 0.2 miligram.

TBMM Çevre Sorunlarının Araştırılması Komisyonu’nu Bakanlıktan siyanürle altın arama ile ilgili bir rapor istedi. Enerji ve Tabii Kanyaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü Nusret Güngör imzalı raporda, Kaz Dağlarında siyanürle altın arandığına ilişkin haberlerin doğru olmadığı vurgulandı.

BİLİM VE AKIL DIŞI
Raporda ''Siyanürle altın aramak bilim dışı, akıl dışı. Bir süre önce siyanür altından daha da pahalıydı. Zaten altın aramada sürecinde hiçbir zaman ve şekilde siyanür kullanılmamaktadır, siyanüre de ihtiyaç yoktur. İnsan ve çevre sağlığı açısından en güvenilir olması, teknolojik emniyetinin ispatlanmış olması, endüstriyel çapta başarılı olmuş bir kimyasal olması nedeniyle siyanürün, altının kazanılması mümkün olmayan yataklar için zorunlu olarak kullanıldığını belirtti. Altın üretimi aşamasında çok küçük parçalarda (büyüklüğü 10 mikronun altında) kullanılan siyanür, kapalı sistemlerde atık havuzuna alınmaktadır. Siyanür, açıkta bırakılması halinde 59 günde özelliğini yitirir. Herhangi bir zararı kalmaz” denildi.

SİYANÜR YOLUNU ÖZAL AÇMIŞ
Dünyada 300 yıldır siyanür kullanıldığının belirtildiği raporda, 1887 yılından beri tüm dünyada kullanımın yaygınlaştığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın talimatıyla 1987 yılından itibaren siyanürün Türkiye'de gümüş üretiminde kullanılmaya başlandığı da belirtildi.

BERGAMA’DAKİ SİYANÜR ORANI
Siyanürün üretimi, kullanımı ve ticaretinin her ülkede serbest olduğuna dikkat çekilen raporda; şu görüşlere yer verildi:
''Altın ve gümüş üretiminde siyanür kullanımı ve bertarafı, uluslararası siyanür yönetimi kurallarına göre yapılmaktadır. Dünyada kullanılan siyanürün yüzde 18'i madencilikte, geri kalanı ise sanayide ve diğer alanlarda kullanılmaktadır. Dünyada bugüne kadar altın üretiminde kullanan siyanürden dolayı herhangi bir ölüm vakası tespit edilmemiştir. Türkiye'de yılda 300 bin tondan fazla kullanılan siyanürün sadece yüzde 1'i madencilik sektöründe kullanılmaktadır. Altın üretiminde siyanür kullanımının gerçekleştirildiği şartlarda havadaki siyanür miktarı, içilen bir sigara dumanındaki miktardan bile azdır. Bergama'da atık havuzundaki siyanür miktarı ABD'de içme suyunda bulunmasına müsaade edilen miktara eşittir (litrede 0.2 miligram).''
Günün Önemli Haberleri