Kayyum kararı sonrası Zaman'dan olay manşet
Abone olİstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kayyum atanması kararı verilen Zaman gazetesi bugün bu manşetle okurların karşısına çaktı.
Simsiyah bir zemin üzerine çıkan gazete, 1. sayfayı kayyum kararına ayırdı.
Kayyum atanan Zaman gazetesi, karara sert tepki gösterek "Anayasa askıda" manşetini attı. Hemen altında ise Anayasa'nın 30. maddesinin tanımı yer aldı.
Ülke tarihinin en kara günlerinden birinin yaşandığını yazan gazetenin açıklamasında "Kendini yasaların üzerinde gören kimi odaklar, kirli yollarla medyayı ve gazetecileri susturuyor" ifadeleri yer aldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, Zaman Gazetesi'nin de içinde bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye 3 kayyum atanması gündeme bomba gibi düşmüştü.
Kararı protesto eden Zaman gazetesi çalışanları kapıyı zincirlemişti. Bina önünde toplanan kalabalık polisin biber gazı ve tazyikli suyla dağıtılmış ve kayyum polis ekibi eşliğinoe gece yarısı içeri girebilmişti.
KAYYUM NEDİR?
Kayyum nedir sorusu son dönemde Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen şirket ve medya kuruluşlarına yapılan atamalar ve bu göreve getirilen kişilerin aldıkları rekor maaşlarla çok konuşulan meslekler arasında yer almaya başladı. Peki kayyum nedir? Nasıl kayyum olunur?
KAYYUM NE ANLAMA GELİR?
Türk Dil Kurumu’nda kayyum kelime anlamı olarak “Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.” olarak tanımlanıyor.
KAYYUM ATAMASI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Hukuktaki ifade şekli ‘Kayyım’ olan ancak gündelik dilde kayyum olarak bilinen kayyum atamasını mahkeme yapıyor. Normalde her yargı çevresinde bağlı bulunan bir yargı komisyonu var. Bu komisyonda, bilirkişi ve kayyumlar listesi bulunuyor. Mahkemeler veya sulh ceza hakimlikleri de atayacakları kayyumları bu listeden seçebiliyor. Ancak bu şart değil; hakim re’sen de atama yapabilir. Kendisinin yaptığı araştırma veya savcılığın önerisi doğrultusunda kayyum ataması yapabilir.
KAYYUMLUK NE KADAR SÜRER?
Kayyumluk uygulamasının sıklıkla uygulamaya geçtiği davalar ticaret davaları. Özellikle mali sıkıntıya giren şirketlerin iflas erteleme davalarında mahkeme kayyum ataması yapıyor. Bu davalarda bir kayyum en fazla 4 yıl görev yapabilir. Savcılıkların yürüttüğü, Koza İpek-Kaynak Holding soruşturmalarında ise, savcı davasını açana kadar kayyum görevini sürdürür. Dava açıldıktan sonra devreye ilgili mahkeme girer. Mahkeme, soruşturma aşamasında atanan kayyumlarla devam edebileceği gibi, değiştirebilir de, görevlerine son da verebilir.
KİMLER KAYYUM OLAMAZ?
Bilirkişilik gibi kayyumluk uygulamasında da 'uzmanlık' önemli. Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir.