Kayseri’de OHAL mi ilan edildi?
Abone olSezgin Tanrıkulu Başbakan Erdoğan’a, “Kayseri’de bir tür OHAL mı ilan edilmiştir” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ali İsmail Korkmaz davasının görüldüğü Kayseri’ye giden araçların durdurularak saatlerce bekletildiği iddialarını gündeme getirdi. Tanrıkulu Başbakan Erdoğan’a, “Kayseri’de bir tür OHAL mı ilan edilmiştir” diye sordu.
Gezi Parkı olayları sırasında dövülerek öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz davasını izleyen CHP heyetinde yer alan Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Kayseri’de görülen dava öncesinde şu soruların yanıtını istedi:
“Gezi Olayları sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın mahkemesi için 3 Şubat günü Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkarak Kayseri’ye giden araçların durdurularak arama noktalarında saatlerce bekletildikleri iddiası doğru mudur? Doğru ise, gerekçesi nedir?
Seyahat özgürlüğü temel bir insan hakkı olup, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 13. Maddesinde, ‘Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır’ ifadesi yer almaktadır. Bu kapsamda; Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkarak Kayseri’ye giden araçların durdurularak arama noktalarında vatandaşlarımızın saatlerce bekletilerek bir tür baskı uygulanması ile hükümetiniz tarafından vatandaşların seyahat özgürlüğü engellenmemiş midir?
Kayseri Valiliği’nin olağanüstü hale benzer güvenlik önlemler aldığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, Kayseri’de bir tür OHAL mı ilan edilmiştir?
Kayseri Emniyeti’ne ilave olarak 2 bin polis, TOMA ve helikopter desteği sağlandığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu talimat kim ya da kimler tarafından verilmiştir?
Eskişehir Valisi Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünden sorumlu değil midir?
Eskişehir Valisi hakkında İçişleri Bakanlığı bir soruşturma başlatmış mıdır? Başlatılmamışsa, soruşturmanın başlatılmamasının gerekçesi nedir?”