Kaynaklar ayağımızın altında
Abone olEnerjide dışa bağımlı Türkiye krizin kıskacında. Oysa elindeki kaynaklar harekete geçirilse nefes alınabilir.
Elektrik ve doğalgaza Haziran’da yine zam bekleniyor; benzin de petrol nedeniyle sürekli zamlanıyor. Türkiye bu noktada ne yapmalı? Enerji Uzmanı Pamir’e göre, Türkiye kendi doğal kaynaklarına yönelmeli ve bu alanda teşvikler verilmeli.
UYUYAN ENERJİ POTANSİYELİ
NTV yayınına katılan Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Türkiye’nin öncelikle kendi doğal kaynaklarının doğru tespitini yapması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin yıllardır bu konuda hata yaptığını savundu ve özellikte doğalgazda bağımlı hale getirilmesinin hata olduğunu kaydetti.
KENDİ KANNAKLARIMIZ TEŞVİK EDİLMELİ
Pamir Türkiye’nin adeta ‘uyuyan’ enerji potansiyeline ilişkin olarak şunları söyledi:
HİDROELEKTRİK
Türkiye’nin tüm aksine iddialara karşın zengin hidroelektirik potansiyeli var. 180 milyar kilovatsaatlik potansiyelin dörtte üçü bekliyor.
LİNYİT
İkinci önemli kaynak linyit. Türkiye’de yaklaşık 10 milyar tonluk linyit var. Tüm eksiklere rağmen MTA’nın çalışmalarıyla 2.5 milyar tonluk yeni linyit rezervi de buna eklendi. Bunun da üçte ikisi bekliyor.
RÜZGAR
Rüzgar gücü konusunda mevcut kurulu güç olan 40 bin 500 megavattan daha fazla 48 bin megavatlık bir potansiyel el değmemiş durumda. Yanlış politikalar yüzünden rüzgarı da yeterince kullanamıyoruz. Güneş ve jeotermal da bunlara eklenebilir.
Küresel krizle bir talep daralması olacağına dikkat çeken Pamir, petrol fiyatlarının yüksek düzeyinin devam etmeyeceğini ve zamanla doğalgazda da gerileme beklenebileceğini ifade etti.