Kayıt dışı istihdamda büyük düşüş

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kayıt dışı ile mücadelede etkin bir mücadele sürdürdüklerini belirterek, dönem içerisinde yüz...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kayıt dışı ile mücadelede etkin bir mücadele sürdürdüklerini belirterek, dönem içerisinde yüzde 52 düzeylerindeki kayıt dışı istihdamın yüzde 36’ya gerilediğini söyledi.
Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’ne düzenlenen “Avrupa Bölgesel Sosyal Güvenlik Forumu”na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve çok sayıda davetli katıldı. SGK Başkanı İlhan’ın açılış konuşmasının ardından Bakan Çelik açıklamalarda bulundu.
Bakan Çelik, “Bundan 5 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan kriz finans sektörünü de aşarak iş gücü piyasalarını ve bütün dünyayı etkisi altına aldı. Krizin sosyal ve toplumsal etkileri yaygın bir şekilde hissedilmeye başlandı. Bugün gelinen noktada küresel ölçekte işsiz sayısı 2 milyonu aşmış bulunmaktadır. 900 milyon çalışan günlük 2 doların altında bir gelirle geçinmek durumunda kaldı. Sadece Avrupa Birliği ülkelerinde kriz nedeniyle 10 milyondan fazla insan işsiz kaldı. Avrupa Birliği genelinde işsizlik oranı yüzde 10,9 Euro bölgesinde yüzde 12,1 ve o OECD ülkeleri ortalaması ise yüzde 8’e yükselmiş bulunmaktadır. Genç işsizliği bazı ülkelerde yüzde 60’lara dayanmış bulunmaktadır” dedi.
Kriz ile birlikte birçok Avrupa Birliği ülkesinde kamu sağlık harcamaları yıllardan sonra ilk defa düşme trendine girdiğini ve çalışan ve emeklilerin maaşlarında kesintilere gidildiğini ifade eden Bakan Çelik, “Kemer sıkma politikaları ile sosyal devlet anlayışı adeta bir kenara bırakıldı. Kriz nedeniyle Avrupa’da çok sayıda hükümet el değişti ve pek çok aktör siyaset sahnesinden silindi. Bu olumsuz tabloyla mücadelede en etkili araçlardan biri tabii ki yönetimde istikrar. Bunun yanında ise hiç şüphesiz güçlü ve sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemidir. Sosyal güvenlik kriz dönemlerinde bir istikrar unsurudur” diye konuştu.
“Türkiye olarak 2008 yılında yani krizin hemen öncesinde sosyal güvenlik reformunu hayata geçirdik” diyen Bakan Çelik, “Bu konunun popülizme kurban edilmemesi gerektiği bilinciyle hareket ettik. Yeni sistem ile nüfusumuzun yüzde 83’ü sosyal güvenlik kapsamında sigorta pirim gelirlerimiz reform sonrası 2008’de 54 milyar TL’den bugün 100 milyar TL’ye sigortalı çalışan sayısı 15 milyondan 18 milyona, gelirlerin giderleri karşılama oranı 2008’de yüzde 72’iyken bugün yüzde 89’a ulaşmış bulunmaktadır. Sağlık harcamaları 32 milyar TL’den 58 milyar TL’ye yükselmiştir. İlaç harcamaları 4 yıl içerisinde 13 milyar TL’den 16 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ocak 2003’te Genel Sağlık Sigortası sistemi devreye girdi. Artık tüm vatandaşlarımız genel sağlık sigortası kapsamında bulunmaktadırlar” dedi.

"Sosyal yardımlar için geçen yıl 12 milyar dolar harcama yaptık"
Kayıt dışı ile mücadelede de etkin bir mücadele sürdürdüklerini belirten Bakan Çelik sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Yüzde 52 düzeylerindeki kayıt dışı istihdamın yüzde 36’ya gerilediğini bu dönem içerisinde belirtmem de yarar var. Kriz döneminde istihdamı korumak ve işsizliği önlemek için kapsamlı teşvik paketleri uyguladık. Teşvikler için 2008’den bu yana 4 yıl içerisinde 25 milyar kaynak aktarmış bulunmaktayız. İntibak düzenlemesiyle krize rağmen kriz döneminde emeklilerimizin refah seviyesinde önemli artışlar sağladık. 1 milyon 800 bin emeklimiz bu intibak düzenlememizden yararlandı ve yıllık maliyeti de 2,7 milyar TL’dir. Sosyal yardımların miktar ve kapsamını arttıracak sadece geçtiğimiz yıl sosyal yardımlar için 12 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdik ve krize rağmen havaalanı, demiryolları, karayolları gibi milyarlarca dolarlık büyük altyapı yatırımları da bir taraftan sürdürülmektedir. Kriz bir şekilde sona erecektir bunun bir an önce gerçekleşmesini tabii biliyor ve bekliyoruz. Kriz olsa da olmasa da sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliği hayati bir meseledir. Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için tabii ki aktif pasif oranı önem arz etmekte. Bunun yanında yaşlanan nüfus sosyal güvenlik için ciddi bir sorun teşkil etmektedir.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri