Kayısı üretiminde büyük adım
Abone olKayısı üretiminde önemli bir yere sahip olan ve Doğu'nun Çukurovası olarak bilinen Iğdır'dan büyük adım
Kayısı üretiminde önemli bir yere sahip olan ve Doğu'nun
Çukurovası olarak bilinen Iğdır'dan, Rusya, Irak, Azerbaycan ve
Romanya'nın yanı sıra ilk kez Dubai gibi ülkelere ihracat
yapılacak.
Kentteki bahçelerde olgunlaşan kayısılar, işçiler ve bahçe sahipleri tarafından toplanmaya başladı. Bahçede toptan kilosu 1 lira 25 kuruştan alıcı bulan kayısının fiyatı pazarda ise kalitesine göre 2,5 liraya kadar çıkıyor.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte kayısı rekoltesinin 16 bin ton olduğunu ifade ederek, yaklaşık 500 ton kayısı ihracı yapmayı hedeflediklerini belirtti.
Iğdır kayısısını önemli ülkelere ihraç edip kayısıyı tanıtmak istediklerini vurgulayan Arslan, "Bu yıl dolunun vurmasına rağmen verim oldukça güzel. Yurt dışından kayısı siparişi aldık. Bu bizi oldukça mutlu ediyor. Umarım Iğdır kayısısı Avrupa'da önemli yere sahip olur. Üreticilerimizle istediğimiz Iğdır kayısımız dünyanın bütün pazarlarında yerini alsın" diye konuştu.
Kentte kayısı bahçesi bulunan Cimşit Parin de Iğdır kayısısının
dünyaca tanınan bir kayısı olduğunu, Malatya'dan sonra Iğdır'ın da
kayısı memleketi haline geldiğini söyledi.
Bu yıl Rusya, Azerbaycan, Irak ve Romanya'nrın yanı sıra ilk kez Dubai'ye de kayısı ihracatı yapacaklarını dile getiren Parin, "Biz bu gibi önemli ülkelerden kayısı siparişi aldık. Bu ülkeler Iğdır kayısısını beğendikleri için buradan kendi ülkelerine kayısı götürecekler. Bu bizim ve Iğdır için önemli bir tanıtım fırsatıdır" dedi.
Amaçlarının Iğdır kayısısını marka haline getirip dünyaya tanıtmak olduğunu anlatan Parin, şöyle devam etti:
"Biz aldığımız siparişleri özel olarak paketleyip müşterilerimize ulaştırıyoruz. Kayısı bahçelerinde çalışan işçilerimizin hepsi Iğdır kayısısının tanıtımı için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Doğu'nun Çukurovası Iğdır'ın kayısılarını biz Avrupa ülkelerine ihracatını gerçekleştirip, kayısının tanıtımını yapıp önümüzdeki yıllar için önemli adımlar atmak istiyoruz."
ŞU ANA KADAR 100 YON KAYISI SİPARİŞİ ALDIK
Ülkenin birçok iline kayısı satacaklarını ve yurt dışından da şu ana kadar 100 ton kayısı siparişi alındığını belirten Parin, kendisi gibi başka bahçe sahiplerinin de yurt dışına kayısı ihracat ettiğini kaydetti.
Bu ihracatların kendileri için bir başlangıç olduğunu anlatan Parin, "Bizim öncelikli amacımız bu kayısıları marka haline getirmek. En önemli hedefimiz kayısımızın Avrupa'da tanıtımını yapmak. Bunun için devletimizin bize destek olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kayısı ağaçlarına yaptıkları bakıma da değinen Parin, şunları söyledi:
"Biz kayısı ağaçlarımızı düzenli olarak ilaçlıyoruz. Dolayısıyla hastalıktan korumak için uğraş veriyoruz. Iğdır kayısıları lekesiz ve temizdir. Biz ihracatta en temiz ve lekesiz kayısıları gönderiyoruz. Bu yıl ilk defa Dubai'ye kayısı ihracatı yapıyoruz. Daha güzel kayısı üretimi yapıp önümüzdeki yıllarda daha çok ihracat yapmak istiyoruz."