Kayıp yolcu uçağında yeni bir iddia daha

Abone ol

Malezya'dan Çin'e giderken altı gün önce kaybolan yolcu uçağı, Çin uydusunun gösterdiği yerde yapılan aramada da bulunamadı.

Uçağın enkazı, Çin uydusunun işaret ettiği yerde de bulunamadı. Uçağın kontrol kulesi ile son görüşmeden sonra dört saat daha uçtuğu iddia edildi.

Malezya Sivil Havacılık Direktörü Azharuddin Abdülrahman, başkent Kuala Lumpur'da düzenlediği basın toplantısında, Çin uydusunun uçağın enkazına ait olduğu sanılan üç parçanın görüntülerini göndermesinin ardından söz konusu bölgede aramaların yoğunlaştırıldığını ancak hiçbir sonuç elde edilemediğini açıkladı. 

Çin uydusu, uçağın kaybolmadan önce son kez kule ile temasa geçtiği bölgede enkaz parçalarına benzeyen cisimleri görüntülemişti. 

Şinhua haber ajansı, uydunun Vietnam'ın güneyinde en büyüğü 24 metre uzunluğunda üç yüzen cismin fotoğraflarını gönderdiğini açıklamıştı. 

Arama çalışmaları, yaklaşık 92 bin kilometrekarelik alanda 12 ülkeden 42 gemi, 39 uçak ve çok sayıda görevlinin katılımıyla devam ediyor. Çalışmalara Avustralya, Vietnam, Çin, Endonezya, Tayland, ABD, Yeni Zelanda, Singapur, Filipinler, Hindistan, Japonya ve Brunei destek veriyor.

Hindistan donanması, GSAT-7 uydusunun da uçağı aramaya başladığını açıkladı. 

Bu arada bir grup balıkçı, dünyanın en işlek nakliye rotalarından biri olan Malakka Boğazı'ndaki Dickson Limanı açıklarında üzerinde "Boarding (Biniş)" yazılı bir cankurtaran botu bulduklarını söyledi. Cankurtaran botunun Malezyalı yetkililere teslim edildikten sonra battığı öğrenildi. 

Amerikan Digital Globe Şirketi de uydularından ikisinin Tayland Körfezi ile Güney Çin Denizi arasındaki bölgeyi taradığını açıkladı ve internet kullanıcılarına 3100 kilometrekarelik bir alanın uydu görüntülerini taramak için yardım etmeleri çağrısında bulundu. Yaklaşık 25 bin kişinin görüntüleri incelemek için kayıt olduğu belirlendi. 

YENİ BİR İDDİA DAHA

Öte yandan Wall Street Journal gazetesi, Amerikalı yetkililerin kayıp uçağın hava kontrol kulesi ile son görüşmesinden sonra yaklaşık dört saat daha uçmaya devam ettiğini ileri sürdü.

 Rutin bakım programları çerçevesinde uçağın motorundan alınan verilerin otomatik olarak izlendiğine ve kuleye iletildiğine işaret eden gazete, Amerikan terörle mücadele uzmanlarının pilotun ya da bir yolcunun uçağın yerinin bulunmasını engellemek için radyo vericililerini kasten kapatmış olabileceğinden şüphelendiklerini yazdı. 

İddia, Boeing 777'nin herhangi bir hava kontrol kulesi ile temasta bulunmadan 4 saat boyunca uçmasının neden kimse tarafından kontrol edilmediği sorusunu da gündeme getirdi. 

Uçağın cumartesi günü Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 239 kişiyle havalandıktan kısa bir süre sonra kaybolmasından bu yana çeşitli iddialar ortaya atılıyor. 

Kaybolmadan önce son kez Güney Çin Denizi üzerinde görülen uçağın, batıda Malakka Boğazı'na doğru rotasını değiştirdiği ileri sürülmüştü. 

İddialar üzerine daha önce Malezya ile Vietnam arasında yürütülen arama çalışmaları, yarımadanın iki tarafındaki Malakka Boğazı ve Andaman Denizi'ne doğru genişletilmişti.

ARAMA ÇALIŞMALARINA ŞAMAN DA KATILDI

Arama çalışmalarına her tür katkı sağlanıyor.

Şaman İbrahim Mat Zin, arama çalışmalarına yardım etmek için Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı'nda bulunuyor. Kendisini "Tüm Dünya Şamanlarının Kralı" olarak tanıtan İbrahim, uçağı bulmak için sihirli su, iki hindistancevizi, sihirli bir baston ve sihirli bir halı kullanıyor. 

İbrahim, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu törenin amacı, kötü ruhları kovmak ve eğer düştüyse uçağın bulunmasına yardımcı olmak" dedi.

Günün Önemli Haberleri