Kayıp kimlik başını fena yaktı!
Abone olZonguldaklı İlhami Ak, 21 kez cezaevine girdi. Her defasında aynı savunmayı yaptı ama hala korku içinde...
Zonguldak'ın Ereğli İlçesi’nde oturan 50 yaşındaki İlhami Ak, 9 yıl önce nüfus cüzdanını kaybetti. Nüfus cüzdanını bulan kişinin, adına şirket kurup piyasayı dolandırdığı Ak, borçları nedeniyle 21 kez cezaevine girdiğini söyledi.
Evli olan İlhami Ak, 2001 yılı Eylül ayında ilçe merkezindeki bir sitede kalorifercilik yaparken kimliğini kaybetti. Nüfus cüzdanının evde olduğunu düşünerek İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmayan Ak, 2003 yılında bir işadamının alacağını tahsil etmek için gelip adına düzenlenen çeki göstermesiyle şaşırdı. Durumu anlattığı işadamının anlayış gösterip icra takibi başlatmadığı İlhami Ak, kısa süre sonra adına düzenlenen belgelerdeki borçları nedeniyle çeşitli mahkemelerden tebligatlar gelmeye başlayınca hayatının karardığını söyledi.
Nüfus cüzdanını kaybettiğini anlayan İlhami Ak, bir mahkemenin hakkında verdiği mahkumiyet kararı üzerine 2004 yılında 2.5 ay süreyle tutuklu kaldı. Ak, daha sonraki da hakkında verilen benzer kararlar nedeniyle toplam 20 kez daha cezaevine girip çıktı. 10 gün ile 4 ay arasında değişen sürelerle tutuklu kalan İlhami Ak, başına gelen bu olaylar nedeniyle işini de bırakmak zorunda kaldı. 8 ay önce 40 gün yattığı cezaevinden tahliye edilen ve Ereğli'ye bağlı Ormanlı Beldesi'ndeki babasının evine yerleşen İlhami Ak, adına şirket kurup piyasayı dolandırarak hayatını karartan kişi veya kişilerin yakalanmasını istedi. Kısa sürelerle cezaevine girip çıktığını belirten İlhami Ak, “21 kez cezaevine girdim. Maddi manevi ezildik” dedi. İstanbul Ümraniye İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden adına sahte kimlik çıkarıldığını belirten Ak, şöyle devam etti: “Bu kişi, gitmiş adıma kimlik çıkartmış. Kimlikle şirket kurmuşlar, işyeri açmışlar. 12 bankadan çek karnesi alıp, Türkiye'nin çeşitli yerlerine çek vermişler. Karşılıksız çıkan bu çeklerin cezasını ben çekiyorum. Ne zaman, hangi mahkemeden, ne geleceğini bilemiyoruz. Devamlı korku içinde yaşıyoruz. Aile huzurumuz kalmadı. Bu olaylar nedeniyle çalışamıyorum da. Bu kişinin adıma düzenlenen kimlikte fotoğrafı var. Nüfus Müdürlüğü'nde bu fotoğraf mevcut. Ama yakalayamıyorlar. Kimlikteki bilgiler benim olduğu için beni cezaevine götürüyorlar. Bunları savcılığa anlattım. Suç duyurusunda bulundum. Ama sonuç alamadım. Maddi imkanım olmadığı için avukat da tutamıyorum. Yardım istiyorum. Bu kişi yakalansın.” Eşi Ayşe Ak da 9 yıldan bu yana büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını belirterek, “Günlerim ağlamakla geçiyor. Eşim cezaevindeyken komşularımın yardımıyla ayakta durdum. Aldığım borç paralarla eşimi cezaevine görmeye gittim. Bize yardım etmelerini istiyorum” diye konuştu.