Katsayıda mahalle ağzı kavgası
Abone olKatsayı tartışması 32. Gün'de masaya yatırıldı. Karşıt görüşler arasında zaman zaman gerilimli anlar yaşandı.
Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar’ın birlikte hazırlayıp sundukları 32.Gün’de bu hafta; YÖK’ün Danıştay’dan dönen katsayı farkının iptaline ilişkin kararı etrafındaki tartışma masaya yatırıldı.
Gündemin bu sıcak maddesi tartışılırken CHP'li Nur Serter ile Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu arasında gerilim artı.
Mehmet Ali Birand: Danıştay'ın katsayı kararı Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi zulüm mu?
Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu: Tabiatıyla meselenin bir mevzuat yönü var bir de vicdani yönü var. Vicdanen zulüm olarak görülebilir. Ancak Hükumet zulme karşı ise diğer konularda da zulme karşı olmalı. Politik bir hamle gibi görülüyor.
Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İlahiyat Profesörü Şahin Filiz: İmam hatipler devlet eliyle kurulmuş cemaatlerdir. Resmi cemaate dönüşmüş bir kurumda blok halinde aynı şeyler düşünülür, blok halinde oy verilir. Zulüm değildir. Bir imam hatipli olarak bunu söylüyorum. Sürekli İmam Hatipleri tartışıyoruz ve bu tartışmayı siyasiler çıkarıyor. Düz liseler değişik siyasi partilere oy verirken imam hatipler din istismarı yapan partilere oy veriyor.
Kırbaşoğlu: Elinizde belge olmadan konuşuyorsunuz bu hakarettir. Tek bir parti tek bir ideooji bu tamamen palavra.
Nur Serter: Sürekli olarak bu katsayı sorunun İmam Hatip ekseninde tartışılması olayı çözümsüzlüğe itiyor.
Katsayı kararı İmam Hatip'in çok dışında bir olaydı. Başka ülkelerde sistem meslek eğitimine zorlarken Türkiye'de aile veya çocuk kendi isteğine göre yapıyor. Ara eleman yetiştirmek istiyorsanız bu tartışmayı imam hatipten ayırmak lazım. Hükumetin iddia ettiği gibi meslek okullarına gönderilen öğrenci sayısı eksilmedi. Aksine yüzde 30'lardan yüzde 50'lere yakın bir orana ulaştı.
Türkiyede aileler katsayı uygulamasına rağmen çocuklarını meslek liselerine göndermeye devam edilmiştir. Öğrenci kaybeden imam hatipler olmuştur.
En fazla mağdur edilen düz liseler.. Üniversiteye girişte düz liselerin oranı yüzde 2.5'tur.
Kırbaşoğlu: Düz liselerde genel anlamda bir çöküş var. Ancak özel okullarda yükseliş var. Özel okullara zengin çocukları gidiyor. İmam hatiplere genel liselere gariban çocukları gidiyor.
Nur Serter: Benim söyledikleri çarpıtmayın. Gariban edebiyatı yapıyorsunuz.
Kırbaşoğlu: Mahalle ağzıyla konuşmayın sizden bir akademisyen gibi konuşmanızı beklerdim.
Serter: Mahalle ağzıyla konuşan sizsiniz.