Katsayı daraldı meslek liseleri coştu

Abone ol

YÖK'ün katsayı farkını daraltmasının ardından meslek liseleri bu yıl 4 yıllık fakültelere çok sayıda öğrenci gönderdi.

İNTERNETBURSA (ÖZEL) - YÖK’ün meslek liselerinin alanları dışındaki bölümlere girişini zorlaştıran katsayı farkını en aza indirmesinin ardından, özellikle İmam Hatip Lisesi öğrencileri mühendislikten, hukuka pek çok farklı alana yerleşme hakkı kazandı.

 

Uzun yıllardır gündemden düşmeyen meslek liselilerin üniversiteye girişte kendi alanları dışındaki bölümlerde yaşadıkları dezavantaj YÖK tarafından ortadan kaldırılmıştı.

Bu yıl gerçekleştirilen yüksek öğrenim sınavlarında uygulanan katsayı farkı ile meslek ve imam hatipli öğrenciler, bölümlerinden farklı pek çok alana yerleşme hakkı kazandı.

'MÜHENDİSLİK, HUKUK KAZANAN ÇOK ÖĞRENCİ VAR'

Bursa Merkez İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hasan Erdal, öğrencilerinin aldığı sonuçların, yıllardır uygulanan katsayı farklarının yanlışlığını gözler önüne serdiğini söyledi.

Uygulamanın kaldırılmasının her şeyden önce öğrenciler üzerinde pozitif bir enerji oluşturduğuna dikkat çeken Erdal, “Başarı yüzdemiz geçtiğimiz yıla göre daha yüksek. Katsayı farkları adeta uçurum gibiyken öğrencilerimiz ağzıyla kuş tutsa kendi alanlarının dışında bir yere gidemiyorlardı. Oysa şimdi mühendislik kazanan, hukuk kazanan, işletme kazanan, farklı öğretmenlik bölümleri kazanan birçok öğrencim var. Özellikle kız öğrencilerimizin başarısı beni çok mutlu etti. Erkek öğrencilerimize göre kızlarımız daha iyi bir tablo çıkardı” dedi.

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ HER ÖĞRENCİYE AÇILDI

M. Kemal Coşkunöz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Tünaydın, katsayı faklarının yeniden düzenlenmesinin öğrencilerine olumlu yansıdığını söyleyerek, "Teknoloji Fakülteleri"ne dikkat çekti. Sadece teknik lise öğrencilerine açık olan Teknik Eğitim Fakülteleri’nin Teknoloji Fakültesi’ne çevrilerek tüm öğrencilere açıldığını söyleyen Tünaydın, bu durumun kendileri için bir dezavantaj olduğunu açıkladı.

Tünaydın, “Daha önce Teknik Eğitim Fakülteleri sadece bizim öğrencilerimize açıktı.  Şimdi ise Teknoloji Fakülteleri’ne çevrilerek tüm liselere açıldı.  Bu fakültelerden bizim öğrencilimize yüzde 60’lık kontenjan ayrıldı. Dolayısıyla kendi bölümünün fakültesini okumak isteyen öğrencilerimizin alanı daraldı” dedi.

'27 ÖĞRENCİMİZ 4 YILLIK FAKÜLTE'YE YERLEŞTİ'

Öğrencilerinin kendi alanlarının mühendisliğini seçebildiğine de işaret eden İbrahim Tünaydın, YÖK’ün aldığı bu kararla oldukça doğru bir adım attığını ifade etti.

Tünaydın, örneğin bu yıl ilk kez bir öğrencisinin Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi’ni kazandığını söyleyerek, “Bu yılki sınavlarda geçen yıla göre başarımızda biraz düşüş var. Bizim 27 öğrencimiz 4 yıllık fakülte, 46 öğrencimiz 2 yıllık yüksekokul ve 5 öğrencimiz Açıköğretim Fakültesi’ne yerleşme hakkı kazandı.  Bunu sınav sisteminin değişmesine bağlıyorum. Ancak yine de öğrencilerimiz için uygulama oldukça yerinde ve doğru bir karar oldu” diye konuştu.

MESLEK LİSELERİNE TALEP ARTTI

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı İlyas Küçük, katsayı uygulamasındaki farkların yeniden düzenlenmesinin ardından meslek liselerine olan talebin arttığını ve bu yıl hemen hemen üniversiteye yerleşme hakkı kazanmayan öğrencilerinin kalmadığını  söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin son tercihleri arasında meslek liselerinin yer aldığını hatırlatan Küçük, yeni katsayı uygulaması ile bunun da ortadan kalktığını ifade etti.

İlyas Küçük, “Önceden öğrencilerimizde üniversitelere yerleşememe korkusu vardı. Bu nedenle bizler en son tercih ediliyorduk. Ancak bu yıl okulumuza oldukça yoğun bir talep var. Artık başarılı öğrencilerin tercihi olduk. Böyle olunca meslek liselerinin başarı ortalamaları da artacak ve sanırım kayıtlarda ki not ortalamalarını da yükselteceğiz” diye konuştu.

'İLK KEZ KENDİ ALANLARININ DIŞINDA BÖLÜM SEÇTİLER'

Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri de bu yıl ilk kez kendi alanları dışında bölüm seçebilmenin heyecanını yaşadılar. Kendi bölümleri dışında başka bölümleri de rahatlıkla seçebilen öğrenciler aldıkları sonuçlarla da okul yönetimini sevindirdiler.

Bugüne dek katsayılar arasındaki farklar nedeniyle birçok öğrencinin istemedikleri bölümlerde öğrenimlerine devam etmek zorunda kaldıklarını ifadeden okul yönetimi, yeni uygulamanın tam aksine öğrenciler üzerinde olumlu bir etki yaptığını belirttiler.

Bunu, sınav sonuçlarında da gözlemleyebildiklerini söyleyen yöneticiler, sistemin önümüzdeki yıllarda tamamen oturacağına ve benimseneceğine inandıklarını belirttiler.

Günün Önemli Haberleri