Katlamalı harç öğrencileri mağdur etti!
Abone olKatlamalı harç nedeniyle öğrenciler 7 bin liraya kadar para ödemek zorunda kalırken, kimisi ise parasızlık nedeniyle okulu bırakma noktasında.
YÖK, öğrenim süresi içerisinde üniversiteyi bitiremeyenlere katlamalı harç uygulaması getirdi. Zamanında mezun olamayanların harçları yüzde 300'e varan oranlarda arttı. Üniversiteliler binlerce lirayı bulan harç paralarını ödemeye çalışıyor.
Öğrenci evlerini, ailelerinin, asgari ücret ya da emekli maaşları ile döndürmeye çalışan gençler, katlamalı harç probleminin içinden çıkamıyor. Ailesine söylemeden iş yerinden avans alan da, bankadan kredi çeken de var.
3 BİN LİRA HARÇ
Al Jazeera Türk4ten Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, üniversite harçları birinci öğretimde okuyan öğrenciler için 2012’de kaldırılmıştı. İkinci öğretim okuyanlar ise harç ödemeye devam ediyordu. Kasım 2014’te Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle üniversiteyi uzatan ve bir dersi üç kereden fazla alanlar için ‘katlamalı harç’ sistemi getirildi.
Buna göre üniversitede bir dersi üçüncü kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrenciler ise her ders için yüzde 50, yüzde 100, yüzde 300 katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyor. Ücret, alınan ders sayısına ve bölüme göre değişmekle birlikte genelde bin 500 TL ile 3 bin TL arasında değişiyor. Üniversitelilerin hesaplarına göre uzaktan öğretim ile mühendislik okuyan bir öğrenci için harç 7 bin TL’yi buluyor.
KONU TBMM'YE TAŞINDI
Öğrenciler duruma tepkili. Konu TBMM’ye taşındı. Türkiye’nin çeşitli illerinde eylemler yapan gençler, sosyal medyada da seslerini duyurmaya çalışıyor. Hatta uygulamanın geri çekilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Şu ana kadar 20 bin kişi kampanyaya destek verdi.
PARAM YETMEDİĞİ İÇİN DERS ALAMADIM
Mağdurlardan biri Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde beşinci yılını okuyan R. M. Bin 950 TL olan katlamalı harç parasını yatıran R.M daha önce ikinci öğretim için yaklaşık 600 TL ödediğini söylüyor. Ailesi onu tek bir emekli maaşıyla okutmaya çalışıyor:
“Hem okuyup hem de çalıştığım için okulum uzadı. Burada öğrenci evinde kalıyorum. Aylık 700 TL harcamam oluyor. Kiram zaten 400 TL. Ödeyeceğim para 2 bin TL’yi geçmesin diye alabilecekken bir dersi almadım. Bu dönem de bitmeyecek o yüzden okulum. Seneye de böyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacağım.”
DOĞALGAZI YAKMAYACAĞIM
Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden bir diğer öğrenci M.B ise ikinci öğretimde ödedeği 461 TL harç parası yerine bahar dönemi için bin 943 TL ödemiş. Ailesi bu parayı ödeyebilmek için kredi çekmiş:
“Memur çocuğuyum. İki kardeşiz. İkimiz de şehir dışında okuyoruz. Kütahya’da öğrenci evinde kalıyorum. 600 TL ev kirası zaten. Ben de çalışıp yettirmeye çalışıyordum. Aileme okulu bırakmayı da teklif ettim. Kabul etmediler. Harç parasını ödemek için önce bir kredi çektik, sonra o krediyi kapatmak için bir kredi daha çektik. Artık öğrenci evimde doğalgazı bile yakamayacağım. Haftanın üç günü makarna yiyordum artık yedi günü makarna yerim.”
İKİ MAAŞINI HARCA YATIRACAK
Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde ikinci öğretimde okuyan K. A ise 575 TL olan harcını, okulu bir yıl uzadığı için bin 470 TL olarak ödeyecek. Üç Mart’a kadar süresi var. Bir teknoloji firmasında yarı zamanlı çalışan K.A, iş yerinden avans istediğini, iki maaşını buna ayırmak zorunda kalacağını söylüyor. K. A, babasının çiftçi olduğunu, bin 500 TL’yi bulmasının imkansız olduğunu belirtiyor. K. A "2011 yılında katlamalı harç uygulaması ilk gündeme geldiğinde bir dersi üç kere veremeyen öğrenciler için geçirliydi. Şimdi okulu uzatan herkesi kapsıyor. O zaman uygulanmadıysa şimdi de iptal edilebilir " diye konuşuyor.
BABAM OKULA GİTME DEDİ
Sakarya Üniversitesi’nde uzaktan öğretim ile bilgisayar mühendisliği okurken yatay geçiş ile endüstri mühendisliğine geçen Murat Furkan Sezer ise bin 605 TL ödeyecek. Yatay geçiş yaptığı için pek çok ders alması gerekmiş. Sezer, "İnternette dolaşırken Fenerbahçe'nin tüm eski kadrosu tarafından imzalanmış formasını 2 bin TL’ye satıp harcını ödemeye çalışan öğrenciye bile rastladım. Bu yıl ilk dönem ödediğim harç parasıyla birlikte yıllık 2 bin 670 TL ödemiş olacağım. Bu öğrencileri cezalandırmak" diyor.
İşletme Öğrencisi S.A beşinci yılı olduğu için bin 650 TL ödeme yapması geretiğini duyan babasının "Gitme o zaman okula" dediğini söylüyor.
DAVUTOĞLU TALİMAT VERDİ
YÖK, ilk yaptığı açıklamada katlamalı harcın kanuni değişikliklerle yapldığını hatırlatmış, kanuna uymak zorunda olduğunu söylemişti. YÖK’ten Perşembe günü yapılan açıklama ise öğrencileri umutlandırdı. YÖK bu kez, konuyu Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiklerini açıkladı.
YÖK’ten yapılan açklamda “Bu görüşmede konu müzakere edildi ve kendileri sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatılması talimatını verdiler. Çok kısa bir süre içerisinde bu konuda gelişme kaydedileceğini umuyoruz” dendi.