Katar işinin iç yüzü! Daho büyükelçisi anlattı meğer Suudiler...
Abone olKörfez krizinin odağındaki Katar’ın başkenti Doha’da Türkiye’nin büyükelçisi olarak görev yapan Fikret Özer, krizin şifrelerini anlattı ve adres olarak ABD Başkanı Donald Trump’ı gösterdi: “Ne olduysa Trump’ın gelişiyle oldu” dedi.
Doha’da Türkiye’nin büyükelçisi olarak görev yapan Fikret Özer, Katar krizinin perde arkasını anlattı. Hürriyet Gazetesi'nden İpek Zeydanı'nin haberine göre herşey ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyareti ile başladı.
Fikret Özer'e göre, Birleşik Arap Emirlikleri Katar’ın 2022’de oynanacak FIFA Dünya Kupası’nı almasını hazmedemedi. Büyükelçi Fikret Özer, şunları söyledi:
-“BU ülkelerden birbirlerine eskiden dolmuş gibi uçak gelip gidiyordu, günde neredeyse 30 sefer olurdu. Şimdi Katar’dan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Bahreyn arasındaki uçuşlar durdu. Ancak bu ülkelerde yaşayan insanlar birbirleriyle akraba. Örneğin Suudi Arabistan’daki bir kabilenin uzantısı burada, aileler farklı ülkelere yayılmış durumda.
TRUMP GELDİKTEN SONRA KRAL DEĞİŞTİ
-Suudi Arabistan, Körfez bölgesinin ‘ağabeyi’ konumunda ve buradaki en yerleşik ülkedir. Kral Selman’ın ilk döneminde de Katar’la ilişkiler normal seyrediyordu ancak Trump’la görüşmenin hemen ardından herhalde ‘Biz ne yapsak Amerika bizi destekler’ düşüncesi olmuş olsa gerek, bu derece sert ve keskin bir tavrı oldu. Yani Trump’ın gelişiyle ne olduysa bir şeyler oldu.
TEBRİK EDİNCE...
-Tabi işin içinde Suudi Arabistan’ın İran karşıtlığı da var. Bu krizin Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani’nin İran’da seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi tebrik etmesinden hemen sonra olması dikkat çekiyor.
EL CEZİRE İSTENMİYOR
Katar Körfez ülkeleri arasında en zengin olanı, 100 bin doları aşan milli gelirleri var. Aynı zamanda bölgede bir yumuşak güç olmuş. Örneğin Katar’ın El Cezire televizyonu dünyanın sayılı kuruluşları arasında ama şimdi Suudi Arabistan ‘Bu kurumu kapatın’ diyor.
DÜNYA KUPASI KISKANÇLIK YARATTI
BAE de buranın FIFA 2022 Dünya Kupası’nı almasını hazmedemiyor. BAE, kendisi Körfez’de başat ülke olmak istiyor. Ayrıca BAE’nin, Müslüman Kardeşler konusunda da bir hassasiyeti var ancak Müslüman Kardeşler’in bulunduğu tek ülke Katar değil, Kuveyt’te, Umman’da da mevcut.