Katalanların yüzde 80'i 'bağımsızlık' dedi
Abone olİspanya'nın Katalonya bölgesi lideri Artur Mas, Pazar günü düzenlenen gayriresmî bağımsızlık oylamasının sonucunun Katalanların kendi kendilerini yönetmek istediğini gösterdiğini söylüyor.
İspanya'nın Katalonya bölgesinde gayriresmî olarak
gerçekleştiren bağımsızlık oylamasını düzenleyenler, Katalanların
yüzde 80'den fazlasının bağımsızlıktan yana oy kullandığını
açıkladı.
Katalonya özerk bölgesinin lideri Artur Mas, oylamanın çok başarı olduğunu söyledi ve bunun resmi bir referandumun yolunu açması gerektiğini belirtti.
Mas "Bir kez daha Katalonya kendi kendisini yönetmek istediğini gösterdi" diye konuştu.
İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala ise, oylamayı faydasız bulduğunu söyledi.
Catala, Mas'ı suçlayarak, Pazar günü yapılan oylamayı düzgün bir
referandum düzenleme konusundaki "başarısızlığını gizlemek için"
yaptığını söyledi.
Bölge yönetiminin Başkan Yardımcısı Joana Ortega, oylamaya 2 milyondan fazla kişinin katıldığını, hemen hemen tüm oyların sayıldığını ve katılımcıların yüzde 80,72'sinin bağımsızlıktan yana oy kullandığını belirtti.
Ortega, yandaşlarına konuşurken "Referanduma hak kazandık" dedi.
AFP ajansı, yerel yetkililere dayanarak referanduma katılan ve oy kullanma yaşı olan 16 ve üstü yaştaki Katalanlar ile yabancıların sayısının 5,4 milyon olduğunu duyurdu.
Oylamada 40 bin Katalan gönüllü görev yaptı.
Kamuoyu yoklamaları Katalanların yüzde 80'ininin bölgenin statüsü ile ilgili resmi bir referandumdan yana olduğunu ve yüzde 50 kadarının da tam bağımsızlıktan yana olduğunu söylüyor.
Ülkenin birliğinden yana olan İspanyol partiler ise Pazar günkü oylamayı bağımsızlık yanlılarının organize ettiğini, bu nedenle nesnel bir sonuç ortaya koyamayacağı görüşünde.
Katalonya, İspanya'nın yüksek refah düzeyine sahip bir bölgesi.
İspanya'nın 7,5 milyon nüfuslu bu zengin bölgesinde pek çok kişi, merkez ekonomiye yaptıkları katkının karşılığını alamamaktan şikayetçi.
Ayrıca Katalonya, ülkedeki diğer bölgeler gibi bir nevi özerklik sahibi olsa da, ayrılıkçılar, örneğin son zamanlarda okullarda Katalancanın ikinci plana itildiğini, ana eğitim dili olmaktan çıktığını söyleyerek merkezi hükümeti eleştiriyor.
İspanya hükümeti, referandum ilan eden yerel yönetimi şiddetle eleştirmiş ve konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
Anayasa Mahkemesi de dosyayı incelemeye almış ve inceleme bitene dek referandumu askıya aldığını ilan etmişti.