Kastamonu'da denizden 250-300 ceset mi toplandı? İşte Bozkurt, Sinop ve Bartın'dan üst üste acı haberler
Abone olKASTAMONU, Bartın ve Sinop kâbusu yaşadı. Sel önüne ne kattıysa aldı götürdü. Kastamonu ile ilgili "Denizden 250-300 ceset toplandı" iddiası gündeme bomba gibi düştü. Kastamonu Valiliği gece yarısı açıklamasıyla o iddialar cevap verdi... AFAD son dakika açıklamasında, ölü sayısının 57'ye yükseldiğini duyurdu. Ölenlerden 48'i Kastamonu, 8'i Sinop'ta, 1'İ Bartın'da...
Kastamonu, Bartın ve Sinop sel kâbusunu yaşıyor.
Sel önüne ne kattıysa aldı götürdü, o anlar hayatta kalma
mücadelesine dönüştü. Bölgeden gelen görüntüler korkutucu. AFAD,
sel felaketinde Kastamonu'da 48, Sinop'ta 8 ve Bartın'da 1 kişinin
hayatını kaybettiğini duyurdu. Kulaktan kulağa yayılan ve sosyal
medyaya düşen "Kastamonu'da denizden 250-300 ceset toplandı. Kimlik
tespiti yapılamadığı için açıklanmıyor" iddiası valilik tarafından
yalanlandı. İşte selin vurduğu Kastamonu Bozkurt, Bartın ve
Sinop'taki yeni gelişmeler...
AFAD'dan son dakika açıklamada "Yaşanan sel nedeniyle 57 vatandaşımız (48 Kastamonu, 8 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir." denildi.
Bartın Valiliği, sel bölgesindeki hasarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 4 gün önce meydana gelen selde 13 köprünün yıkıldığı ve 45 yapının ağır hasar gördüğü belirtilerek, "İlimiz Ulus İlçesi Abdipaşa ve Kumluca Beldeleri bölgelerinde bulunan köylerde etkili olan sel afetinde 1 kişi hayatını kaybetti. Karayolları'na bağlı 4 köprü, İl Özel İdaresi'ne bağlı 9 köprü yıkık durumda. Ulaşılamayan yerleşim yeri yok. Ulaşım servis yolu, menfez, boru vesaire yöntemlerle sağlanıyor. Elektriksiz yerleşim yeri yok. 40 köy ve bağlı mahallelere su verilemiyor. Yıkık ve acil yıkılacak ağır hasarlı yapı sayısı 45 adet. Etkilenen çiftçi sayısı 206, 5 bin 951 adet dikili sera, çoğunluğu hayvan ve tavuk yemi olan 152 ton mahsul, 40 bin kapasiteli bir tavukçuluk tesisi ile 10 bin kapasiteli alabalık tesisi zarar görmüştür" denildi.
Selden en fazla zarar gören Bozkurt'ta arama kurtarma ve
tahliye çalışmaları sürerken, bölgeye yağış da sabah saatlerinde
yeniden başladı.
AFAD sabahın ilk saatlerinde acı haberi duyurdu. Kastamonu'da selde ölenlerin sayısı artıyor. AFAD açıklamasında, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 34, Sinop’ta 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 9 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir." denildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), selde hayatını kaybedenlerle ilgili son bilgiyi paylaştı. AFAD açıklamasında, "Sel nedeniyle Kastamonu'da 32, Sinop'ta 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 12 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bartın'da kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir. Bartın'ın Ulus Akörensöküler köyünde kaybolan kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor' denildi.
Kastamonu Valiliği, sel felaketinin yaşandığı bölgede, '250- 300 ceset toplandığı ve kimliklerinin tespit edilemediği' yönünde çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Maalesef bugün bazı şahıslarca, 250- 300 ceset toplandığı ve kimliklerinin tespit edilemediği şeklinde, gerçek dışı açıklamalarda bulunulmuştur. İlimizde şu ana kadar hayatını kaybeden 32 vatandaşımız bulunmaktadır. Sel felaketi ile mücadelemizi zaafa uğratmaya dönük, bu açıklamayı kınıyoruz."
Felaketin nedenini gösteren fotoğraflar
Dere yatağı daraltıldığı için mi sel vurdu?
Can pazarının yaşandığı selin yol açtığı yıkımla ilgili farklı iddialar gündeme geldi. Buna göre Bozkurt’ta onlarca kişinin ölmesine neden olan selden önce, Ezine Çayı ıslah edildi. Yaklaşık bir yıl önce tamamlanan ıslah sırasında bazı yerlerde dere yatağı daraltıldı. Bu da facianın boyutunun artmasına neden oldu.
HES kapakları açıldı Bozkurt'u sel vurdu iddiası
Başka bir iddiaya göre sele Bozkurt’a 18 kilometre uzaklıktaki Kızılcaelma mevkisinde bulunan HES barajının kapaklarının açılması neden oldu. Buna göre aşırı yağışla yavaş yavaş yükselen Ezine Çayı’nın debisi, HES kapaklarının açılmasıyla bir anda arttı. Debinin artmasıyla Ezine Çayı’nı çevreleyen istinat duvarları yıkıldı, dere yatağının kenarında bulunan yollar ve birçok ev sular altında kaldı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, "Anılan tesislerin patlayarak ya da kapakları açılarak taşkına sebep olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yaptı.