Karzai'den ABD'ye 'son uyarı'

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai 14 sivilin öldüğü NATO saldırısını kınadı ve bu konudaki 'son uyarısını' yaptığını açıkladı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai 14 sivilin öldüğü NATO hava saldırısını sert bir dille kınadı ve bu konudaki 'son uyarısını' yaptığını açıkladı.

Yakınlarını kaybedenler öfkeliydi

NATO önceki gün Amerikan deniz piyadelerinin saldırıya uğradığı Nevzad bölgesine hava saldırısı düzenledi.

Ancak Taliban savaşçılarını hedef alması gereken saldırıda sivillerin yaşadığı iki ev vuruldu, evdeki 12 çocuk ve 2 kadın hayatını kaybetti.

Bir NATO sözcüsü, saldırının araştırılması için bölgeye bir ekip gönderildiğini söyledi.

Karzai, ABD'den sivillerin ölümüyle sonuçlanan saldırılara son vermesini defalarca istediklerini ve bunun 'son uyarısı' olduğunu belirtti.

Karzai'nin bürosundan yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanı bu olayı büyük bir hata ve Afgan kadın ve çocukların katledilmesi olarak görüyor ve Afgan halkı adına ABD birlikleriyle yetkililerine bu anlamdaki son uyarısını yapıyor' denildi.

'Ciddiye alıyoruz'

Beyaz Saray ise Karzai'nin kaygılarını paylaştıklarını ve bu kaygıları 'çok ciddiye aldıklarını' belirtti.

Kabil'deki BBC Muhabiri, olayın yaşandığı bölgeden sekiz çocuk cesedi getirildiğini duyurdu.

Saldırıda yakınlarını kaybedenler ise öfkeliydi.

Sera Kala köyünden Helmand'ın başkentine taşıdıkları cesetleri gazeteciler ve yetkililere gösteren köylüler, "Bunlar mı Taliban?" diye haykırdı.

NATO saldırılarında çok sayıda sivilin ölmesi, uzun süredir ülkedeki uluslararası güç ile Afgan hükümeti ve kamuoyu arasında gerilim yaratıyor.

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai son olarak NATO'yu özellikle gece saldırılarında yaşanan bu kayıpları önleme konusunda üzerine düşeni yapmamakla eleştirmişti.

Karzai ayrıca Savunma Bakanlığı'na çağrı yaparak, yabancı güçlerin "keyfi" olarak nitelendirdiği saldırılarına son vermesini istemişti.

Günün Önemli Haberleri