Karsta demiryolu isyanı

Abone ol

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars-Tiflis Demiryolu Projesi'ni destek istedi

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars-Tiflis Demiryolu Projesi'nin Türkiye'nin en büyük projesi olduğunu belirterek, ''Hükümetimiz bu işi gerçekleştirmeyecekse biz Kars'ta topyekün yürüyeceğiz'' dedi.

Kars-Tiflis Demiryolu Projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, Belediye Kültür Sanat Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Alibeyoğlu, Türkiye'nin en büyük projesinin, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı değil, Kars-Tiflis Demiryolu projesi olduğunu söyledi.

Alibeyoğlu, ''Türkiye'nin geleceği Kafkasya'da ve Orta Asya'dadır. Ama biz maalesef Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Amerika ve Rusya'ya bu pazarı kaptırdık'' diye konuştu. Projenin özellikle Kars için hayati önem taşıdığına işaret eden Alibeyoğlu, projenin hayata geçirilmesinde herkesin fedakarlık yapmasını istedi.

Proje için hükümetten destek göreceklerine inandıklarını dile getiren Alibeyoğlu, ''Ama eğer bugünden itibaren bu Hükümetimiz de bu işi gerçekleştirmeyecekse biz Kars'ta topyekün yürüyeceğiz. Eğer bu projede Kars'a öncülük verilmezse biz bütün Kars'ta toplu halde protesto edeceğiz'' diye konuştu.

Proje hakkında teknik bilgi veren Çevre Mühendisi Teoman Değirmenci de projenin Türkiye ayağının maliyetinin 220 milyon 477 bin 728 dolar, Gürcistan kesimiyle projenin toplam yapım maliyetinin 420 milyon 827 bin 728 dolar olduğunu kaydetti.

Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan ise demiryolunun geçtiği bölgenin tarım arazilerine verebileceği zarar konusuna değinerek, duble yolların yapımında bunun göz ardı edildiğini savundu. Kafkas Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Arif Baysal da üniversite olarak projeye tüm imkanlarıyla destek olacaklarını belirtti.

Günün Önemli Haberleri