Karısı ve oğlu kaçtı, Mübarek sallanıyor!
Abone olTunus'tan sonra Mısır'da baş gösteren halk hareketi Hüsnü Mübarek yönetimini sallıyor. Mübarek'in oğlu, karısı ve kızının Londra'ya kaçtığı öne sürüldü
Tunus’tan sonra Mısır halkı da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini devirmek ve oğlu Cemal’i yerine getirmesini engellemek için sokağa döküldü. Çatışmalarda 6 kişi öldü. Protestocular, “Cemal, babanı da al git” pankartları açtı. First Lady Suzan, oğlu Cemal ve gelini Hatice ile Londra’ya kaçtı
ABD’de merkezli Arapça yayın yapan haber sitesi Akhbar al-Arab, Hüsnü Mübarek’in oğlu Cemal’in karısı ve kızı ile birlikte ülkeden kaçtığını iddia etti. İnternette yer alan haberlerde Cemal Mübarek ve ailesinin çok sayıda bavul ile ülkeden ayrıldığı ve Londra’ya gittiği iddia edildi. Cemal Mübarek’in gelecek seçimlerde 82 yaşındaki babasının yerini alacağı söyleniyordu.
Mısır’da yoksulluk ve 30 yıldır süren Hüsnü Mübarek yönetimine karşı salı günü 30 bin kişinin katılımıyla başlayan protestolar hükümetin tüm yasaklamalarına rağmen dün de devam etti. Ülkede bugüne kadar gerçekleşen en büyük muhalif protesto haline gelen gösterileri polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla dağıttı. Dün kentin farklı bölgelerinde küçük gruplar halinde toplanan binlerce kişi gece boyunca polisle çatıştı. Olaylarda çoğu başkent?Kahire’de olmak üzere 26’sı gazeteci 1000 kişi gözaltına alındı.
ABD REFORM İSTEDİ
Protestoların yayılması üzerine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mübarek yönetimine, politik, ekonomik ve toplumsal reform yapma çağrısında bulundu. Clinton, Mısır’a, internetteki sosyal paylaşım ağlarına erişimin yasaklanmamasını da istedi. Clinton’ın çağrısından sonra Mısır Başbakanı Ahmed Nazif, hükümetin, ifade özgürlüğünü güvence altına alacağını açıkladı.Tunus’taki halk ayaklanmasından etkilenen hükümet karşıtı Mısırlılar çarşamba gününü yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı “Eylem Günü” ilan etmişti.
YASAĞA RAĞMEN GÖSTERİLER DEVAM EDİYOR
İçişleri Bakanlığı “Hiçbir provokasyona, gösteriye veya yürüyüşe izin verilmeyecek” dedi. İnternet üzerinden organize olan göstericileri durdurmak için twitter ve facebook’a erişim engellendi. Ancak protestocular salı günü sert bir şekilde bastırılan gösterilerin ardından tüm bu uyarılara rağmen dağılmadı ve Hüsnü Mübarek’in parti binasına kadar ilerledi. Göstericiler Hüsnü Mübarek aleyhinde sloganlar attı, kendisinden sonra başa geçeceği düşünülen oğlu Cemal’in fotoğraflarını yırttı. Protestolar, polis meclis binası önündeki bir gösteriyi dağıtmayı deneyince sokak çatışmalarına dönüştü. Polis kalabalığı dün sabah tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtabildi. AP haber ajansı, göstericilerin su püskürten araçlardan birini ele geçirdiğini ve bu araçla polise saldırdığını bildirdi.
EN AZ 6 ÖLÜ 470 YARALI
Yetkililer, polisin video kayıtlarının incelenmesiyle daha fazla gözaltılar olabileceğini bildirdi. Bu arada, salı günü Süveyş kentinde düzenlenen protestolar sırasında yaralananlardan bir kişinin daha öldüğü, dünkü gösterilerde de 2 kişinin öldüğü açıklandı. Son ölümlerle, önceki gün başlayan gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin sayısı 6’ye yükseldi. Kahire, İskenderiye, Asyut, Süveyş ve Ariş kentlerinde yapılan gösterilerde yaklaşık 470 kişi de yaralandı. Protestocular dün de sosyal paylaşım sitesi facebook’tan gösteri çağrılarına devam etti. Protestocular site üzerinden “İşe, üniversiteye gitmeyin. Hepimiz sokaklara döküleceğiz ve Mısır’ımız için birlik olacağız” bildirisini yayınlayarak herkesi eyleme çağırdı. Gösteri ve çatışmalar dün gece boyunca devam etti.