Karda aracınızı zorlamayın!
Abone olKara saplanan buzda hareket edemeyen araçlarda zorlama, nelere yol açıyor?
Kara saplanan buzda hareket edemeyen araçlarda zorlama, aks, şaft, krank mili, difransiyel, debriyaj ve dijital sistemlerde pahalı arızalara yol açıyor. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Alkan, “Hareket kabiliyetini kaybeden aracı kaldığı yerde bırakmak en doğrusu olur. Araçlara takılan zincir, titreşimi artırdığı için, dijital tertibatın en büyük düşmanıdır'' dedi.
Kar yağışı ve buzlanmanın insanlar kadar, araçları da olumsuz etkilediği bildirildi. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Alkan, kar ve buzlu yolda araç kullanan sürücülerin trafik seyrinin dışında araçları konusunda da dikkatli davranmalarını istedi. İlbaş, kar yağışı sıklıkla görülen patinaj, kara saplanan aracı kurtarma gibi eylemlerin araçlarda yorulma ve büyük arızalara yol açtığını ifade etti. Alkan, “Kar ve buzda kalan araca ani gaz verilmesi, motora ani yüklenme araçların ömrünü kısaltır. Özellikle uzun süre parkta kalan aracı trafiğe çıkartmak için yüksek devir uygulamak şaftlar, krank milinde eğilmelere yüzey çatlaklarına yol açar. Lastikleri sürekli patinaj yaptırmak, debriyajda aşırı ısınma nedeniyle termal çatlaklara, difransiyelde aşırı sürtünme nedeniyle deformasyona neden olur. Kışın bilinçsiz araç kullanımı, araçların zorlanması nedeniyle çok büyük tamir masrafı ve ekonomik kayba neden olur. Sürücülere hareket kabiliyetini kaybeden araçlarını kesinlikle zorlamamalarını öneriyoruz. En doğru olan, aracı olduğu yerde bırakmak ya da çekici yoluyla hareket ettirmektir'' dedi.
Alkan, lastiklere zincir takarak trafikte yol almanın can ve mal güvenliği açısından gerekli olmasına karşın, titreşimi artırdığı için dijital tertibatın en büyük düşmanı olduğunu da belirterek, “Zincirle trafiğe çıkmak hassas olan elektronik tertibatı bozmakla kalmaz, mekanik aşınmalara da yol açar'' dedi.