Karayalçından Çankaya önerisi

Abone ol

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına katıldı.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Parti Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada “Cumhurbaşkanını halk seçmeli” dedi.

Bulgaristan, Avusturya ve İrlanda’da Cumhurbaşkanını halkın seçtiğini, bu modellerin de ne “yarı başkanlık “ ne de “başkanlık” sistemi olmadığını, Bu ülkelerde Cumhurbaşkanlarının yetkilerinin meclisin seçtiği Cumhurbaşkanının yetkilerinden daha az olduğunu belirtti.

Türkiye’de bölgeler arası ve sınıflar arası farklılıkların bulunduğunu, ancak, cinsiyetler arası gelir farklılığının çok daha yüksek olduğunu hatırlatan SHP genel Başkanı Murat Karayalçın, konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi:

“ Türkiye’de aynı statüde erkek ve kadın işçiler arasında önemli gelir farklılıkları var. Kadın işçiler erkek işçilerin elde ettiği ücretin ancak % 46 sını alabilmektedir.

Kadınların sorunlarının çözümü, kadınların siyasette yer almalarıyla mümkün olacaktır. Türkiye’de belediye başkanlarının % 0.6 sı , İl Genel Meclisi üyelerinin % 1.7 si, Belediye Meclisi Üyelerinin % 2.5 u ve TBMM nin % 4’ü kadındır. Bu siyasi temsil yapılanması ile kadınlarımızın sorunları çözülemez.”

Sosyalist Enternasyonelde alınan kararlara göre siyasi partilerde kadın kotasının 1/3 olması gerektiğini hatırlatan Karayalçın, önceki hafta SHP Milletvekilleri tarafından parlamentoya Siyasi Partiler Yasası ile Milletvekili Seçimi Yasalarında yapılması gereken değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tekliflerinin verildiğini hatırlattı. Karayalçın, SHP li milletvekilleri tarafından hazırlanan yasa teklifinde kadınların partinin her kademesinde %33 oranında yer almalarının sağlanacağını belirtti.

SHP Genel Başkanı Karayalçın, Şemdinli olaylarına ilişkin olarak Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı:

“ Toplumda yaşanılan olaylardan ders çıkarılması gerekir. Ancak, tartışmaların bir kör döğüşü şeklinde gelişmesi o tartışmalardan toplumun yararlanmasını önlemektedir. Maalesef Şemdinli olayları nedeni ile toplumda ikili bir yapılanma meydana geldi. Savcıyı suçlayanlar Cumhuriyetçi, kara Kuvvetleri Komutanının yargıya götürülmesini destekleyenler de demokrat olarak adlandırıldıkları kümeler ortaya çıktı. Bu kümelenme son derece yanlıştır.

SHP hiç kimsenin dokunulmaz olduğu kanaatinde değildir. Suçu olan kim olursa olsun cezalandırılmalıdır. Hiç kimse için dokunulmazlık zırhını kabul etmeyiz. Milletvekillerinin de dokunulmazlıklarına karşıyız. Ancak, hiçbir kanıta dayanmayan iddialarla karşı karşıyayız. İddiaların geçerliliği konusunda çok ciddi kuşkular taşıyoruz..

Van Cumhuriyet Savcısı, iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanının Fikret Bila’ya verdiği bir demeçte yer alan sözlerinin ancak bir kısmı bulunmaktadır, öte yandan Mehmet Ali Altındağ adlı iş adamının TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonuna yaptığı açıklamanın ne ölçüde geçerli olduğu kuşkuludur. İlginç olan bugün gazetelerde Mehmet Ali Altındağ’ın yaptığı açıklamalardır. Söz konusu kişi “ben böyle bir şey söylemedim” demektedir. Eğer söylemedi ise bu iddialar tutanaklara nasıl girmiştir? Van Savcısı iş adamının yaptığı açıklamalarda Kara Kuvvetleri Komutanına yönelik suçlamaların olduğunu nereden bilmektedir ki, bir yazı ile komisyondan tutanakları istemiştir? “

Solda birliktelik konusunda SHP Genel Başkanı Karayalçın özetle şunları söyledi:

“ Solda birliktelik rica edilerek, ya da yalvararak kurulamaz. Mahcup ifadelerle gerçekleşemez. İttifakın sağlanması için güç kullanmak gerekiyor. Siyaset güç kullanmaktır, istemektir. Solda birlikteliği hiç kimsenin keyfine bırakmamalıyız. İttifak kurarsak iktidar oluruz, kuramazsak muhalefet bile olamayız.”

Parti Meclisi üyelerine Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi konusunu bir öneri olarak getirdiğini ve bunun SHP Parti Meclisinde tartışılması gerektiğini söyleyen Karayalçın, “ Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önerimizi yurttaşlarımızla paylaşmalıyız. Bunun bir ‘yarı başkanlık’ veya ‘başkanlık’ sistemi olacağı ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin artacağı şeklinde yorumlamamalıyız. Bunun örnekleri var. Bulgaristan, Avusturya ve İrlanda’da Cumhurbaşkanını halk seçiyor ama Cumhurbaşkanının yetkileri bizim Cumhurbaşkanımızın , yani mecliste seçilen Cumhurbaşkanının yetkilerinden daha az. “ dedi.

Günün Önemli Haberleri