Karaoğlan Höyüğü gün yüzüne çıkıyor
Abone olTurizm kenti yolunda hızla ilerleyen Gölbaşı’nda, yeni bir tarih gün yüzüne çıkıyor.
Gölbaşı Konya yolu 25. km Karaoğlan Mahallesinde bulunan
Höyüğün, 1930 lu yıllarda Atatürk’ün talimatıyla başlayan kazı
çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmıştı, Ama o zamanki
imkansızlıklar yüzünden sadece 2 yıl sürdü. Arkeolog Remzi Oğuz
Arık yapılan kazılarda Höyüğün M.Ö 3000 veya 3200 yıllarından daha
eski olabileceğini kazı raporlarında belirtmiş.
Yapılan kazılarda çıkarılan, Höyüğün üst kısmında klasik dönem,Hitit, ilk tunç çağı, kalkolitik dönemlerine ait eserler Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergileniyor.
Tarih Yeniden Gün Yüzüne Çıkıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün ortaklaşa başlattığı ve Gölbaşı belediyesinin destekleriyle Gölbaşı ve çevresindeki tarihi eserleri araştırma projesi kapsamında yer alan Gölbaşı Karaoğlan Höyüğü tekrar gün yüzüne çıkartılıyor. Höyük hakkında araştırma ve inceleme yapan Kırşehir Ahi Evren Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Yrd. Doc. Dr. Gülcin Ilgezdi Bertram ve Ankara ODTÜ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Yrd.Doç.Drç Jan-K. Bertram, Höyüğün tekrar kazı çalışmalarının yapılarak Turizme kazandırılması için gerekli çalışmaların başlatılacağını belirttiler.Höyüğün yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda 2 yıl içersinde kazı çalışmaların başlayacağını belirttiler.
Gölbaşı Karaoğlan Höyüğünün yapılan kazılar ve araştırmalar
sonucunda beklide Ankara ve çevresinin en eski yerleşim alanın
ortaya çıkabileceği düşünülüyor. Karaoğlan höyüğünde kazı
çalışmaları 20 yıldan daha fazla sürmesi bekleniyor.Dr Gülçin ve Dr
jan-K; Karaoğlan Höğüyü Ankara ve Gölbaşı’nın eski yerleşim
alanlarına sahip bir yer. Höyüğün biran önce kazı çalışmalarına
başlayarak, Ankara ve Gölbaşı’nın tarihini gün yüzüne
çıkartacaktır.Dediler.
İlk kazılar 1930 yılında başladı
1930 lu yıllarda yapılan kazılarda görevli olarak çalışan Karaoğlan Mahallesi halkından hala hayatta olan 84 yaşında İbrahim Balta ve 85 yaşındaki Niyazi Atak o yıldaki kazı çalışmalarını anlattılar. 1930-1932 yılları arasında yapılan kazılarda biz Höyükten el arabası ile kum taşıyorduk.Sonra el arabası ile kum taşınması zor olduğundan raylı vagon sistemi kuruldu. Höyüğün o yıllarındaki kazısında 50 - 60 kadar işçi çalışıyordu. Höyükte çalışanlara günlük yevmiye olarak devlet tarafında 50 kuruş veriliyordu.Biz höyükte 2 yıl kadar çalıştık. Daha sonra höyükte çalışmalar durdu. Höyüğümüz 1930 yıllarından bu yana hala kazı yapılması için bekleniyordu. Dediler.
Karaoğlan kazıları Dünya tarihine ışık tutacaktır
“Gölbaşı Karaoğlan mahallesinde başlatılan kazılar dünya tarihine ışık tutacaktır” diyen Belediye Başkanı Yakup Odabaşı “Gölbaşı ,tarihi ve turizmi ile önemini koruyan bir ilçedir. Karaoğlan mahallesindeki kazı çalışmaları İlçemizin tarihini gün ışığına çıkaracaktır.Bu tür çalışmaların Gölbaşı turizmine büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Belediye olarak bu çalışmalara imkanlar çerçevesinde katkı sağlayacağız”dedi.